In English
Hoppa till sidans innehåll

Kartfrågor


Tillgång till bra kartor anpassade till orienteringssporten är en förutsättning för att vår idrott ska kunna bedrivas.

Via menyn till vänster nås kartnyheter och annan kartinformation. Önskar du få mejl, döpt Kartnytt, där nyheterna från hemsidan finns samlade, anmäl dig här.

 

Aktuellt 

Populära kurser i kartritning och kartkontroll

Helgen den 29-30 september håller SOFT i en utbildningshelg i Katrineholm med fokus på kartritning och kartkontroll. Hela 29 personer är anmälda till kartritningen och 12 till kartkontrollen. Jätteroligt!

Allt om kurserna finns här

Nytt nummer av Kartnytt

Nytt nummer av Kartnytt, nr 1, 2018, är ute, läs mer här.   

Uppdateras process för kartkontroll 2018

Många frågor inkommer om kvalitetskontrollen av våra kartor, bland annat vilka skillnader det är mellan terrängskontrollen och den tekniska kontrollen. Inför 2018 uppdaterades processen för kontrollen av svenska orienteringskartor. En egen avdelning beskriver hur den går till och hur kartan blir godkänd. 
Kartkontroll och godkända karta    

Nästa certifiering av färgutskrivare och nytt PrintTech-blad

Under året (2018) har IOF ambitionen att ta fram nya direktiv för färghantering, samt ett nytt offsettryckt PrintTech-blad att kalibrera din egen skrivare mot. Det PrintTech-blad som finns i Butiken är alltså fortfarande mot den tidigare normen.

I avvaktan på de nya direktiven väljer vi att inte sätta någon sista tidpunkt för att skicka in ansökan med kartor för certifiering, utan det kan göras när som helst under året. Detsamma gäller för sprintkartor, där vi inväntar den nya sprintnormen som ska släppas under året.

Har du en certifiering sedan tidigare gäller den tills vidare.

Så snart de nya direktiven finns på plats kommer ny information om nästa certifiering.

Mer generell information om certifieringen finns här

Presentationer och annan dokumentation från kartkonventet  i Nacka

SOFT:s kartkonvent hålls normalt vartannat år och är öppet för alla. Konventet 2018 var förlagt till Quality Hotel Nacka, Stockholm, 27-28 januari.

Presentationer och annan dokumentation från konventet finns här.

Nya kartnormen för beställning

I april 2017 kom den nya kartnormen, kallad ISOM2017. I juni skickades ett offsettryckt exemplar ut till var och en av alla 570 klubbar som finns i landet. Har du inte fått den kan du beställa ett exemplar från SOFT:s webbutik för 40 kr. 

Den offsettryckta versionen innehåller också en färgmall i CMYK-färger så att du kan jämföra dessa med din färgskrivare.

Beställ ett exemplar för 40 kr via länken nedan.

Beställ kartnormen här 

Lista över aktiva offsettryckerier

Istället för en certifiering av offsettryckerier, vilket tidigare har diskuterats, har en lista införts över aktiva offsettryckerier och en uppmaning om att kontakta tidigare års arrangörer för referenser.
- Lista över aktiva offsettryckerier   

Vanliga kartfrågor och svar

Det inkommer kontinuerligt kartfrågor. Många handlar om kartnormen och sprintnormen, men också om karttryckning och kartskalor, bland annat hur man ansöker om dispens för större kartskala. För att underlätta för alla kartintresserade har vi samlat vanliga kartfrågor och svar på en egen sida.
Vanliga kartfrågor och svar 

Uppdaterad: 28 SEP 2018 18:27
Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link