Kartfrågor - Svenska Orienteringsförbundet
In English
Hoppa till sidans innehåll

Kartfrågor


Tillgång till bra kartor anpassade till orienteringssporten är en förutsättning för att vår idrott ska kunna bedrivas.

Via menyn till vänster nås kartnyheter och annan kartinformation. Önskar du få mejl, döpt Kartnytt, där nyheterna från hemsidan finns samlade, anmäl dig här.

 

Aktuellt 

Nytt nummer av Kartnytt

Nytt nummer av Kartnytt, nr 1, 2018, är ute, läs mer här.  

Helg med kartfokus i Katrineholm - preliminärt program ute

Det är planerat en stor utbildningshelg för kartansvariga i distrikten, nya potentiella kartritare, samt både nya och befintliga kartkontrollanter, den 29-30 september i Katrineholm.

För alla som vill lära sig rita karta blir det en favorit i repris av den populära introduktions- och inspirationskursen i kartritning som hölls i Forsa i höstas. För övriga som redan provat på att rita, eller som är etablerade kartritare, blir det utbildning i nya kartnormen och hur den är tänkt att användas. Det sker både på plats ute i skogen (terrängfokus) och efteråt inomhus (tekniskt fokus).

För kontrollanter och kartansvariga blir det också en genomgång av nya processen för kartkontroll.

Läs mer  

Nästa certifiering av färgutskrivare och nytt PrintTech-blad

Under året (2018) har IOF ambitionen att ta fram nya direktiv för färghantering, samt ett nytt offsettryckt PrintTech-blad att kalibrera din egen skrivare mot. Det PrintTech-blad som finns i Butiken är alltså fortfarande mot den tidigare normen.

I avvaktan på de nya direktiven väljer vi att inte sätta någon sista tidpunkt för att skicka in ansökan med kartor för certifiering, utan det kan göras när som helst under året. Detsamma gäller för sprintkartor, där vi inväntar den nya sprintnormen som ska släppas under året.

Har du en certifiering sedan tidigare gäller den tills vidare.

Så snart de nya direktiven finns på plats kommer ny information om nästa certifiering.

Mer generell information om certifieringen finns här

Presentationer och annan dokumentation från kartkonventet  i Nacka

SOFT:s kartkonvent hålls normalt vartannat år och är öppet för alla. Konventet 2018 var förlagt till Quality Hotel Nacka, Stockholm, 27-28 januari.

Presentationer och annan dokumentation från konventet finns här.

Nya kartnormen för beställning

I april kom den nya kartnormen, kallad ISOM2017. I juni skickades ett offsettryckt exemplar ut till var och en av alla 570 klubbar som finns i landet. Har du inte fått den kan du beställa ett exemplar från SOFT:s webbutik för 40 kr. 

Den offsettryckta versionen innehåller också en färgmall i CMYK-färger så att du kan jämföra dessa med din färgskrivare.

Beställ ett exemplar för 40 kr via länken nedan.

Beställ kartnormen här 

Lista över aktiva offsettryckerier

Istället för en certifiering av offsettryckerier, vilket tidigare har diskuterats, har en lista införts över aktiva offsettryckerier och en uppmaning om att kontakta tidigare års arrangörer för referenser.
- Lista över aktiva offsettryckerier   

Vanliga kartfrågor och svar

Det inkommer kontinuerligt kartfrågor. Många handlar om kartnormen och sprintnormen, men också om karttryckning och kartskalor, bland annat hur man ansöker om dispens för större kartskala.

För att underlätta för alla kartintresserade har vi samlat vanliga kartfrågor och svar på en egen sida som antingen nås nedan, eller via menyn till vänster.
Vanliga kartfrågor och svar 

Egen avdelning för kartkontroll

Många frågor inkommer också om kvalitetskontrollen av våra kartor, bland annat vilka skillnader det är mellan terrängskontrollen och den tekniska kontrollen. För tävlingar inom nivå 1 har SOFT det yttersta kvalitetsansvaret, inklusive kartornas kvalité. Därför görs en sista teknisk kontroll för dessa kartor innan ett godkännandemärke ges.
- Kartkontroll    

Uppdaterad: 04 JUL 2018 12:50
Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link