In English
Hoppa till sidans innehåll

Hur mycket får kartan avvika från normen?


I kartnormen står att inga avvikelser från angivna dimensioner är tillåtna ("no deviations from the given dimensions within these specifications are permitted"). 

I den svensköversatta versionen har dock ett tillägg gjorts där det påpekas att när ett föremål digitaliseras så måste hänsyn tas till dess omedelbara omgivning och för att förbättra läsbarheten kan avvikelser från den anvisade linjebredden tolereras i trånga lägen.

Ett exempel är Gotland där det kan få förekomma stenar och branter på kartan, trots att de enligt normen egentligen är för små för att ta med. Motivet till avvikelsen är att objekten

a) förekommer i naturen i ringa omfattning,
b) är tydliga i naturen och sist men inte minst,
c) inte gör kartan mer svårläst.

På samma sätt är det i vissa delar av Hälsingland. Undre gränsen för vilka stenar som ska redovisas kan här ligga på en högre nivå än kartnormens 1,3 meter för att kartan ska bli läsbar.

Det kan alltså få förekomma enstaka avvikelser, men varje avvikelse ska kunna motiveras var för sig. Vilka avvikelser som ska få förekomma förs lämpligen i en dialog mellan kartritare och kartkontrollant - och vid tävlingar inom nivå 1 även SOFT.

Om avvikelser förekommer, komplettera med information till de tävlande i tävlings-PM!

Vilka minsta tillåtna mått gäller för ytor och objekt på kartan?

Läs mer i egen fråga med svar.

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:07 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link