In English
Hoppa till sidans innehåll

Vilka mått gäller för branter och ska hörnen vara runda eller raka?


Kartnormen föreskriver att brantens minsta längd på kartan ska vara 0,6 mm. Hur lång den är i verkligheten berör inte kartnormen. Den minsta tillåtna längden på kartan motsvarar i terrängen en längd på 9 meter (här står det 8 meter i den svenska versionen, det är fel), men det betyder alltså att mindre branter än 9 meter kan vara med på kartan, på samma sätt som stenar mindre än 6 meter i diameter i naturen (0,4 mm på en 1:15 000-karta) får vara med.

Kartnormen föreskriver alltså att tecknet för brant har en minimilängd på 0,6 mm (9 meter), men om den ritas med runda hörn, så räknas längden från ytterkanterna på “rundningarna”. Den längd som ett ritprogram mäter är dock från isättningspunkterna, dvs där rundningarna börjar. Om det här tas hänsyn till i Ocad så är minsta längden ca 0,42 mm (ca 6,3 meter).

I den kommande nya kartnormen kommer, av allt att döma, rundade hörn att föreskrivas. En ny minsta tillåtna längd kommer också att finnas. Denna kommer att, från rundning till rundning, förmodligen bli 0,7 mm (10,5 meter). Datamässiga minimilängden blir då ca 0,46 mm (7 meter).

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:07 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link