In English
Hoppa till sidans innehåll

Hur ritar jag räcke ovanpå en hög murkant?


Ett exempel på när det viktigaste är att redovisa passerbarheten i sprintorientering är då det finns ett räcke ovanpå en hög murkant. Ovanifrån syns bara räcket, nerifrån är murkanten det framträdande.

Med utgångspunkt från vad som är tillåtet/otillåtet att passera betyder det att:

  • Om det är tillåtet att passera så ritas enbart muren i normalfallet. Om räcket är väldigt iögonfallande och plats finns så kan även räcket ritas, då som stängsel tillåtet att passera, men i så fall förskjutet inåt mot den högre nivån. Även om inte murkanten syns ovanifrån så förstår den tävlande vad som avses. Det viktiga är passerbarheten.  
  • Om det istället är otillåtet att passera så ritas endast räcket som stängsel förbjudet att passera. Muren inkluderas ju i stängslet eftersom baslinjen på stängslet är samma som på mur otillåten att passera. Även om inte stängslet är så framträdande nerifrån så förstår den tävlande vad som avses. Det viktiga är återigen passerbarheten.

Den tävlande ska känna till att det kan finnas flera orsaker till varför något ritas som opasserbart - krav från markägaren, fara för den tävlande, fara för andra människor eller djur etc.

Likaså ska den tävlande känna till att räcken, staket, stängsel och murar kan se ut på många olika sätt - och även att utseendet kan variera beroende på från vilket håll man kommer.

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:07 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link