In English
Hoppa till sidans innehåll

Om en yta är för liten, hur vet jag vad jag ska välja - ta bort ytan, förstora den eller förstärka färgen?


Det finns mycket som är tydligt i terrängen, till exempel en liten glänta eller en enebuske på ett öppet fält, men som ibland blir för litet på kartan för att bli läsbart.

Följande alternativ ges för en yta vars dimension är för liten:

1. Att utelämna ytan på kartan. Rekommenderas om kartan är detaljrik i området.

2. Att förstora ytan till läsbar (tillåten) storlek på kartan. Rekommenderas om kartan är detaljfattig och ytan är tydlig i verkligheten. Ytan blir då alltså skalmässigt något för stor på kartan, men samma sak gäller t ex punkthöjder och stenar som skalmässigt ofta är avbildade större än i verkligheten (stenens 0,4 mm i diameter i 1:15 000 motsvarar till exempel 6 meters diameter i verkligheten).

3. Att ändra färg på ytan så att dess kontrast mot omgivningen ökar och läsbar storlek på kartan följs enligt normen. Om många ytor av samma färg ligger nära varandra, och några är för små enligt kartnormen, rekommenderas inte den här metoden. Å andra sidan blir inte skillnaden så markant i tryck eller utskrift mellan de olika nyanserna, trots en förbättrad läsbarhet. 

Mest lämpligt är om kartritaren redan på plats i terrängen avgör vilket av ovanstående alternativ som ska väljas, gärna i dialog med kartkontrollanten.

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:09 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 
Våra partners
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link