In English
Hoppa till sidans innehåll

Det borde vara terrängen och inte regelverket som styr kartskalan, varför inte släppa kartskalan fri?


Då och då uppkommer önskemålet om att släppa kartskalan fri, dvs att terrängområdet ska få avgöra vilken skala kartan ska ha, inte kartnormen.

Idag finns det två kartnormer - en för skogsorientering och en för sprintorientering. Att släppa kartskalan fri skulle innebära att en norm för respektive skala skulle behöva tas fram. Det skulle också betyda att respektive skogsområde får inrikta sig på endast en typ av distans, eller att en karta tas fram för varje skala över samma område, men vem ska stå för kostnaden för kartritningen, samt för framtida revideringar för varje skala/karta?

Det skulle troligen också medföra problem vid exempelvis stafetter med olika distanser. Vilken skala och norm ska gälla?

Likaså skulle publiktävlingar med en annan distans än huvudtävlingen medföra en utmaning. Så länge kontrollpunkterna finns med på båda kartorna skulle det förmodligen fungera, men det skulle ställa högre krav på banläggning och karttryckning.

Idag har vi istället enats internationellt om en enda kartnorm för den traditionella skogsorienteringen och en för sprintorientering, och att dessa två uppfyller de behov som finns, samtidigt som de kartutmaningar vi ställs inför håller sig på en tillräckligt enkel, eller avancerad, nivå, beroende på hur man ser det.

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:07
Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link