In English
Hoppa till sidans innehåll

Får man rita med enstaka vindfällen?


Det finns inget eget tecken för vindfällen i kartnormen. Den främsta anledningen till det är att redovisning av enstaka mindre vindfällen snabbt gör kartan inaktuell/felaktig pga skogsbruk, stormar och bortplockning av vindfällen av markägaren (vilket hen är tvingad enligt lag att göra). Dessutom blir kartan mer svårläst och viktiga detaljer riskerar att försvinna i kartbilden. 

Enstaka större vindfällen ska ritas med relevant grönt yttecken och med hänsyn till minimimått. Den slump som t ex en ej redovisad passage genom flera vindfällen kan innebära är inte större än den slump som en ej redovisad djurstig genom ett grönområde motsvarar. Inte heller mer slump än den ej redovisade skillnaden mellan en svårlöpt (t ex sandig eller vattensjuk) stig och en snabblöpt stig. Ytterligare exempel är den ej redovisade skillnaden mellan snabblöpt mossunderlag och betydligt mer svårforcerad ljung/blåbärsris i tallhedsterräng. Det finns många liknande exempel. Om behov finns av ett tydliggörande av karaktären för olika områden rekommenderas en förklarande text i tävlings-PM. 

Även ett område med vindfällen som innebär nedsatt löpbarhet ska redovisas med relevant grönt yttecken och med hänsyn till minimimått. Det innebär att:

  • Områden med vindfällen lägre än 1 meter redovisas med tecken 409 (svårlöpt) eller 407 (löphindrande). Svårframkomliga/opasserbara områden redovisas alltid med 410.
  • Områden med vindfällen högre än 1 meter (s k "bröten") redovisas med tecken 408 (svårlöpt) eller 406 (löphindrande), men oftast är dessa områden svårframkomliga, vilket betyder att tecken 410 då bör användas.

Opasserbara (farliga) större områden med vindfällen redovisas med tecken 710 på tävlingskartor.

Den helgröna linjen enligt tecken 410 är enbart avsedd för opasserbara häckar.

Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:07 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link