In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Rönnols

IFK Göteborg vinnare av Jukola 2017!

19 JUN 2017 08:23
IFK Göteborg gjorde en storstilad insats genom att gå loss ensam i tät redan på den andra sträckan och kunde efter en dramatiskt avslutningssträcka bärga den första svenska segern på 25 år.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2017 11:08

Tidigare i år vann de Tiomila på hemmaplan – natten till söndag stod IFK Göteborg för ytterligare en suverän prestation när laget sprang hem den första svenska Jukola-segern på 25 år.
- Det här toppar allt, säger svenske stjärnlöparen Fredrik Bakkman.

Tidigt i morse, i Joensuu, Norra Karelen, tog den svenska ökenvandringen slut. Efter 7 timmar 31 minuter och 45 sekunder hade Blåvitts norske avslutare Eskil Kinneberg säkrat segern i den finländska orienteringsklassikern. Och det skedde inte utan en skaplig portion avslutningsdramatik.

- Det känns otroligt mäktigt! Det var 25 år sedan ett svenskt lag vann, och att vi dessutom tar dubbeln i år med Tiomila och Jukola gör det bara ännu större för oss. Just nu är man väldigt glad och väldigt trött, säger Johan Högstrand som sprang andrasträckan och gjorde det fantastiskt bra.

- Det var ett näst intill perfekt lopp. En häftig känsla - att känna lugnet i huvudet och samtidigt kunna trumma på och våga pressa, säger Högstrand.

Efter hans lopp höll IFK Göteborg i taktpinnen i princip hela natten och inför den sjätte och näst sista sträckan var ledningen över fyra minuter.

Men – sedan krympte avståndet. På sjätte sträckan stod Koovees Timo Sild för en urstark prestation och gapet fram till IFK:s Fredrik Bakkman minskade.

- Det var inte min vassaste insats. Jag gjorde två misstag och bjöd väl lite onödigt in Koovee i matchen igen, säger Bakkman, som tillsammans med klubbkamraterna fick följa en dramatisk upplösning.

När Göteborgs avslutare Eskil Kinneberg lämnade arenan ledde han med 1.40 och kände sig hyfsat bekväm. Något som kom att ändras ganska snart. På väg till andra kontrollen kom en tung bom.

- Jag var ganska lugn när jag sprang ut. Men sedan tror jag att jag flyttade greppet på kartan lite fel ... och plötsligt fanns det ingen kontroll där jag trodde att den skulle finnas.

Under tiden som Kinneberg velade runt, smet Koovees schweiziska ess Daniel Hubmann förbi.

- Men jag lugnade ner mig ganska snabbt, när jag väl hittade kontrollen. Sedan såg jag Hubmann, och när jag åter fick en liten lucka kändes det egentligen rätt lugnt. Jag kände mig stark, säger Kinneberg som återtog kommandot vid den femte kontrollen.

Segermarginalen skrevs till 1.06 och ner till trean Pyrintö skilde nästan tio minuter.

Segern var IFK Göteborgs första någonsin i Jukolakavlen. Vinnarlaget bestod av Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Edén, Fredrik Bakkman och Eskil Kinneberg. Att Jukola är stort i Finland förstår man när president Sauli Niinistö närvarade vid segerceremonin och delade bilden på sin officiella sida.

President Sauli Niinistö gratulerar IFK Göteborg Orientering

- Det känns väldigt bra! Och det är extra kul eftersom det var så länge sedan ett svenskt lag vann. Det har varit mycket prat om det där, att vi ska ta den första svenska segern på 25 år, så det är riktigt kul att vi klarade det, säger Kinneberg.

Fredrik Bakkman:

- Det var hjärtat i halsgropen ett tag. Riktigt nervigt, men när Eskil väl fick tvåan kände jag att han skulle fixa det. Hubmanns kapacitet är väldigt hög, men jag tränar med Eskil varje dag och vet hur otroligt stabilt han kan orientera. Känslan när vi mötte honom på upploppet slår det mesta.

- För mig personligen är det här större än VM-guldet. Det är det här gänget jag tränar med varje dag, ett kompisgäng som älskar att träna och som alltid gör jobbet.

Johan Högstrand:

- Det blev lite mer nervöst än jag hade hoppats på, men alla vet vad Eskil går för. När det plötsligt var han som skulle jaga kände jag ett lugn.

Resultat, Jukola 2017

1. IFK Göteborg, Sverige 7.31.45
2. Koovee, Finland +1.06
3. Tampereen Pyrintö, Finland +9.46
4. Södertälje-Nykvarn, Sverige +10.44
5. Halden SK, Norge +12.16
6. Helsingin Suunnistajat, Finland +15.58
7. Paimion Rasti, Finland +16.05
8. Hiidenkiertäjät, Finland +18.47
9. Frol IL, Norge +18.55
10. OK Ravinen, Sverige +22.01

Saxat från Svenskorientering.se

I Venlakavlen visade Göteborg Majorna OK vilken fin bredd man har genom att få in två lag bland de 20 bästa i den jämna stafetten. Man låg med långt framme hela tävlingen. Till slut blev det placering 13 och 19. (IFK Göteborgs damer låg nästan helt i tät efter 3 sträckor efter ett kanonlopp av Sara Hagström, men en felstämpling på sträckan innan diskade laget.)

Läs sammanfattningen av tävlingarna: Venla, Jukola

Ett inspirerande videoklipp som beskriver IFKs väg mot segern finns här.

Skribent: Bertil Åkesson
Epost: This is a mailto link

Nybörjarkurs för vuxnaNybörjarkurs för vuxna

 Hittaorientering

Eventor-loggaGrenar

skidorientering

mountainbikeorientering

precisionsorientering

Motionsaktiviteter

Hittaut.nu

Naturpasset

Motiosorientering logga

Elitmiljö

Elitmiljö Göteborg

Projekt

Utvecklingsmiljö GBG

Postadress:
Göteborgs Orienteringsförbund
Orienteringens Hus, Skatås
416 55 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031256020
E-post: This is a mailto link

Se all info