In English
Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse USM

2017-10-03 20:00
USM 2017 i Umeå Det var ett välplanerat läger som stod för dörren. Tolv ungdomar från Halland skulle samåka med Skåne från Ängelholm redan på onsdag em. Alla var på plats i tid och incheckningen funkade fint.
  • Uppdaterad: 2017-10-05 20:45

Planet som sedan skulle ta oss till Stockholm landade och folk strömmar ur. Dags… trodde vi. Nej, planet hade krockat med en fågel och även om kaptenen tyckte att det verkade säkert så skulle en flygtekniker titta på det. Hen skulle bara flygas ned från Stockholm. Så vi ledare fick en ordentlig utmaning i att se till att 52 personer fick i sig mat, hålla humöret uppe och att ta oss till Umeå. Träningen på torsdagen var ju redan planerad med två pass. Alla lyckades till slut komma i säng innan ett på natten. Och frukost var satt till klockan sju.

 

Torsdagens förmiddagspass var ett pass där ungdomarna skulle få känna på den i Umeå något avvikande terrängen gentemot Halland och Skåne. Öppna berghällar med finskuren kurvbild och långslänter. Vi ledare placerade ut oss ute i skogen på olika platser för att hjälpa ungdomarna. Tror det var ett nyttigt pass.

 

Eftermiddagens pass var lite mer skogsbetonat i Röbäck intill Elofssons IP. De flesta var lite trötta men humöret hölls uppe med diverse allsång. På kvällen åt vi asiatisk buffe (en sådan vi fick ställa in kvällen innan). Även om maten var god och fanns mycket av lyckades de ändå hitta lite extra plats med friterade bananer och glass.

På fredag morgon åkte 14-åringarna ut tillbaka till Röbäck medan 15 och 16-åringarna fick lite sovmorgon inför sprinten. I Röbäck hade jag lagt om banorna så att de fick gafflingar och testa på gemensam start och varvning inför stafetten.

 

Efter lunch stressade vi bort från restaurangen. Den låg i det område som skulle vara avlyst. Ungdomarna fick ta sig till en stor idrottshall där de sattes i karantän inför förstart. Utan kontakt med omgivningen. Nyttigt testa på inför kommande junior och seniormästerskap. Det gick strålande för våra ungdomar. Jesper ledde vid varvningen men läste fel på deffen till en kontroll och tappade lite. Lovisa hade också häng på en bra placering men slarvade med stämplingen vid varvningen och blev tyvärr diskad. Albin knäckte kompass nummer X på gräsmattan vilket måste anses vara en bedrift och Arvid vann spurten. På kvällen var det prisutdelning och gemensamt tåg genom Umeå tillbaka till hotellet för kvällsfika och sänggående.

Lördagen var långdistans. Efter att ha insett att det kanske inte funkat smärtfritt för arrangören vid starten på sprinten begav jag mig dit upp de 2,5 km och 70 meters stigning innan tävlingen körde igång. Och efter att ha hjälpt till kunde de börja skicka iväg de första t i skogen i ett härligt terrängavsnitt med hällar och långslänter. Jesper startade bland de första och det var en fantastisk bedrift att slå sig in på en fjärdeplats. Lovisa såg också till att få med sig alla stämplarna och slutade på en fin sjätteplats.

 

På lördag kväll vid prisutdelningen så skulle det mest kompletta laget utses. Skåne hade bjudit in Halland till att göra två lag men våra ungdomar ville testa göra något för sig själva. Och efter att ha överlevt både musikquizz, landskapsgeografi, grodspotthopp och spaghettibygge så stod till slut Halland som segrare J

 

 

På söndagen var det stafett. Och våra 14-åriga tjejer fick vara med och starta. Thilda gjorde ett kanonlopp i andralaget och skickade ut Albin som fick bra flyt och vallade mot topplöpare. Albin växlade in på en finfin niondeplats. Efter många fina insatser av Klara, Jesper, Lovisa och Adrian så kom till slut förstalaget ikapp och gick om andralaget med Thilda, Albin, Evelina och Noah. Lagen slutade på 40:e respektive 45:e plats.

Hemresan gick smärtfritt och Hallandsungdomarna är nu en stor erfarenhet rikare J

/Mikael Lundqvist

Skribent: Lars Edberg
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Hallands Orienteringsförbund
Bernt Andersson, Pastillgränden 36
434 32 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info