In English
Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse USM

2018-09-11 21:23
2018 års Ungdoms-SM gick i Luleå. Det var alltså en lång resa som väntade för de 13 ungdomar som vi i Halland hade med i år.
  • Uppdaterad: 2018-09-11 21:23

Vi började resan på eftermiddagen torsdag den 30:e augusti, då vi begav oss till Landvetters
flygplats. Efter incheckning, så blev det lite stressigt med att få i sig mat trots att vi tyckte vi var på plats i god tid. Dock gick allting bra och vi kunde så småningom gå på planet som tog oss direkt till Luleås flygplats. Vi hämtade där ut ett par minibussar som vi sedan skulle använda under hela helgen.
Från flygplatsen körde vi till campingen First Camp Arcus där vi var framme strax efter 21-tiden. Vi hade bokat 4 stugor med våningssängar, några av dem låg med fin utsikt alldeles intill Luleälven.

På fredagen kunde vi ta det ganska lugnt på förmiddagen då sprint-tävlingen började
kl 14.30. Till lunch lät vi ungdomarna själva laga maten i form av spagetti och köttfärssås,
och det gick alldeles utmärkt.
Så småningom var det dags att ge sig av till Gammelstads Kyrkby där sprinten skulle avgöras. Vädret var perfekt, vilket det också varit hela helgen med ca 18 grader och sol dagtid. Kyrkbyn är ett av Sveriges 15 världsarv, och består av en hel del små stugor med oregelbundna och ibland väldigt trånga passager mellan dem. Eller som det stod i

 

PM:
”Kyrkbyn består av många små stugor, ofta sneda och vinda. Står snett och med många
trånga passager, svåra att passera och ofta bevuxna med t.ex. brännässlor!”
Det var en rolig sprint, där det dock missades en del bland våra ungdomar.
Bäst lyckades Klara Persson som blev 10:a i D15 och Jesper som blev 13:e i H16.

 

Efter tävlingen åkte vi till Arcushallen där det väntades middag (spagetti och köttfärssås igen!) och därefter invigning och prisutdelning. Invigningen bestod av presentation av alla distrikten där varje distrikt fick gå fram till en vald låt och en kort beskrivning.
Efter vissa beslutssvårigheter så blev det för Hallands del ”Gå och fiska” med Gyllene Tider som spelades.

På helgens prisutdelningar så har det varit 10 pristagare i varje klass. I resultatlistan från sprinten stod Klara som 11:a. Vid prisutdelningen kom det dock fram ett det blivit en diskning i hennes klass, och hon fick alltså väldigt oväntat gå fram och få pris.

På lördagen väntade långdistans på Bälingeberget med relativt svåra banor i tuff terräng och med en hel del sten på marken. Det var många som bommade och det viktigaste var att hålla ihop orienteringen. Detta passade Jesper Johansson alldeles utmärkt, och han lyckades ta en mycket fin 2:a plats!! Även Alfred Erdelius gjorde ett bra lopp och kom på 13:e plats.

Värt att nämna är också Maja Graad som är 14 år och som sprang D15-banan i publiktävlingen, hennes tid hade räckt till 14:e plats i D15-klassen.Att det var ganska tuffa banor märks på km-tiderna, där det t.ex. bara var 3 tjejer totalt som
lyckades komma under 10 min/km!!
Startdjupet var på drygt 4 timmar med publiktävlingen efteråt, så det blev många timmar på arenan innan vi kunde ge oss av tillbaka till våra stugor.

På kvällen gick vi bort till Arcushallen, för middag (potatis,köttbullar och brunsås) samt ny
prisutdelningen där alltså Jesper fick ta emot en silvermedalj.

På söndagen fick vi gå upp tidigt, då stafetten startade redan kl 9.00 och vi dessutom skulle städa och lämna stugorna innan. Vi hade anmält 2 lag till stafetten. Albin Persson som skulle springa i vårt andralag kände sig dock inte helt bra och vi fick därför göra en lagändring.

Lagen såg därför ut så här:
Lag 1 - Alfred Erdelius, Thilda Seldén, Jesper Johansson och Klara Persson
Lag 2 - Emil Jägstedt, Maja Graad, Arvid Lundqvist och Emma Eliasson
Arenan var densamma som för lördagens långdistans, dock så var det betydligt snällare banor under stafetten. Vårt förstalag lyckades komna in på plats 21 efter att Klara plockat många placeringar på sista sträckan. De var knappt 20 minuter efter Stockholm som vann.
Andralaget blev tyvärr ej godkända.
De av våra ungdomar som inte var med i stafetten sprang i stället USM-Revanschen, vilket innebar masstart med rak bana som var samma som de i stafetten sprang. Matilda Nilsson samt Jakob Moberg kom här på varsin 5:e plats i D- och H-klassen.
Efter stafetten så hade vi många timmar att fördriva då planet hem inte gick förrän 19.40.
Vi hade därför bokat in ett besök på ”Alcatraz”, där vi spelade bowling och shuffleboard. Detta följdes av middag på en pizzeria innan vi begav oss till flygplatsen för hemresa.

 

Skribent Mattias Jägstedt
Fotograf Magnus Johansson

Skribent: Lars Edberg
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Hallands Orienteringsförbund
Bernt Andersson, Pastillgränden 36
434 32 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info