In English
Hoppa till sidans innehåll

ZOOrienteringen

2017-11-19 21:46
SKOF ungdomskommitté rapporterar från resan och tävlingarna i Borås.
  • Uppdaterad: 2017-12-12 18:24

Zoorientering i Borås 10-12 november

Zoorienteringen (eller O-event som det också heter) är en 3-dagars sprinttävling som inleds med nattorientering. Dag två är det s.k. Downhill sprint. Då går man 2,5 km uppför för att komma till start. Så bär det av nerför i klurig, stigrik skogsterräng. Helgen avslutas med en sprinttävling inne på Borås Djurpark, där banorna går mellan djurhägnen. I starten kunde man kika på zebror och strutsar på en frostbiten savann.

Vi var ett 60-tal ungdomar i åldrarna (HD10 till HD18) samt 9 pigga ledare som anlände till ett regnigt Borås vid 18-tiden på fredag kväll. Dock regnade det mycket mer på vägen upp så det lilla regnet som droppade på Borås Arena, vilket var TC, kändes överkomligt. Första start var kl. 20.00 och med så många i truppen hade vi, hela kvällen en strid ström löpare på väg mot start och spurtande in i mål. Alla sprang jättebra, några var väldigt nöjda medan andra grämde sig över ett dåligt vägval eller en onödig bom. Vi fick denna kväll 3 damer som placerade sig i topp 10 (Aprilia Cinthio 3:a D11, Moa Wallenborg 5:a D14 och My Wallenborg 8:a D10). Loke Hedberg kom in på en fin 12:e plats i H14 och Noah Krikström kom in som 12:a i H12.  

Strax efter kl. 23 hade vi packat upp och bäddat i Almåsgymnasiet som under helgen fungerade som vårt ”hotell”.  Vi hade största truppen och hade fått 4 stora klassrum till vårt förfogande. Med alla stora och bekväma luftmadrasser blev det lite trångt på sina håll men det löste vi med skohorn och gott humör.

Första start i Downhillsprinten dag två var redan kl. 10 så klockan 07.30 stod hela Skånes trupp redo att äta frukost. Vi fyllde nästan hela matsalen. Det var kallt i luften och på väg mot start passerade vi ett snötäckt, öppet fält som badade i solljus- vackert! De flesta gick i god tid till start då vi hade koll på att det var 2,5 km kraftigt uppför. Återigen hade vi en bra dag med, som vanligt, både väldigt nöjda och lite mindre nöjda löpare. Även denna dag hade vi flera i topp 10 placeringar (Aprilia Cinthio 3:a D11, Noah Krikström 7:a H12, Agnes Lindblom 9:a D16 och Moa Wallenborg 10:a D14). Allan Hedberg sprintade in på 13:e plats i H16.

Solen fortsatte att skina på Borås och tur var det för på eftermiddagen hade vi bokat in en äventyrs- & samarbetsbana. Vi delade in oss i 9 lag. Alla lag innehöll alla åldrar + en ledare. Det var många som lärde sig några nya namn denna eftermiddag. Banan bestod av 6 stationer där det gällde att samla poäng, bl.a. genom att kasta chokladbollar, transportera vatten och bygga torn. Totalt var det över 40 lag som startade på banan och SKOF lag 31 med Simon Olsson som lagledare kammade hem första priset. Skåne visade var skåpet skulle stå genom att ha 4 lag i topp 10. Efter en lång dag på arenan och ute på äventyrsbanan var vi all förtjänta av lördagsgodis, middag och en soft kväll på vårt boende. Många av oss kände hur det hettade i kinderna efter en dag utomhus i solen.

Dag 3, och dags för äventyr på Zoo. Alla våra duktiga ungdomar och ledare gjorde det enkelt och smidigt att komma iordning på morgonen. Första bussen mot TC gick 8.45. De som startade senare stannade kvar och plockade ihop på boendet och tog buss nr 2 ut till Zoo. Denna morgon var kall och det var en ishinna på asfalten. Spikskor rekommenderades men man var tvungen att lösa transporten till start då denna gick genom en ca 350m lång (och hög) bro där metalldubb inte var tillåtet. De flesta valde att springa i strumplästen över bron- lite kallt, men det fungerade. De som tog lite längre tid på sig på banan kunde kolla in djuren men de flesta av våra löpare såg nog inte så många djur. Banorna var korta så det var bara att springa på hela vägen. Även denna dag bjöd på några topp 10 placeringar (Aprilia Cinthio 6:a D11, David Hellberg 9:a H18, Moa Wallenborg 10:a D14).

När resultaten över tre dagar sammanräknats (i den s.k. LEDX cup) hittar man 5 löpare ur denna trupp i topp 10 (Aprilia Cinthio 2:a D11, Moa Wallenborg 6:a D14, My Wallenborg 8:a D10, Noah Krikström 9:a H12 och Daniel Hedberg 10:a H18). Loke Hedberg slutade 12:a i H14. Utöver denna SKOF trupp var det flera skåningar i Borås, bl. a. Felicia Persson som tog hem totalsegern i D10

Vi har haft en riktigt bra helg tillsammans. Många har träffat nya kompisar som de kommer att se igen på läger och tävlingar under kommande år. Vi var också en grupp med både erfarna och helt nya ledare som fungerade fint ihop. Hela lägret har fungerat väldigt bra och vi har haft kul ihop.

Skribent: Sven-Åke Granquist
Epost: This is a mailto link
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Skånes Orienteringsförbund
Granquist, Falkviksvägen 8
294 35 Sölvesborg

Kontakt:
Tel: 0456-19240, 0705130750
Fax: 0456-19240
E-post: This is a mailto link

Se all info