In English
Hoppa till sidans innehåll

Göteborg bättre än Stockholm?

2017-05-03 13:29
När 10MILA avgjordes i Partille, Göteborg under lördag och söndag, visade Göteborgsklubbarna riktigt bra tåga. Att få springa på hemmaplan har sina fördelar, något Stockholm brukar ha nästan varje år.
  • Uppdaterad: 2017-05-04 11:42

Redan innan start var det fler Göteborgslag på favoritplats än stockholmsdito. Orientering handlar mycket om erfarenhet och att känna sig trygg i terrängtypen som erbjuds. Så det var inte någon stor överraskning att IFK Göteborg, Göteborg-Majorna och Sävedalen gjorde bra insatser i alla kavlarna. Göteborgterräng kräver dessutom bra fysisk form, att tåla tuffa backar både uppför och utför, sedan har vi de bryktade mossarna, som ofta är blöta och svårlöpta.

Annars var det klassiska IK Hakarpspojkarna som slog till i Ungdomskavlen. De vann ganska klart före två finska och två norska lag. Bästa Stockholmslag blev Sundbybergs IK på en 34:e plats 12 minuter efter HP. Ravinen lag 1 kom in som 50:e lag, placeringen före Järfällas lag 1:a på 51:a. Ravinen lag 2 kom 59:a, 18 minuter efter. 273 lag tog sig i mål så att komma topp 100 är toppen.

Damernas tävling blev spännande och svängig. Stockholmsklubbarna hoppades på Järla och Lidingö, samt Ravinen om allt stämde.
Järla startade med danska Emma Klingenberg som förväntat var i toppen vid första växeln. En perfekt start, även om norska Kristiansand var snabbast. Järla och Kristiansand hade en lucka på 2 minuter före en stor klunga där Lidingö, Tullinge och stockholmsinfluerade Alfta-Ösa OK var med bra. Alfta har ett bra lag med tre damer boende i Stockholm. Ravinen var lite efter men inte värre än att det det skulle gå att plocka ifatt vid bra lopp. Sundbyberg gjorde en bra start med erfarna Anna Falk på första, likaså Snättringe med mindre erfarna Vilma Karlsson.
På efterföljande sträckor positionerade sig lagen via världsstjärnor och löpartalanger inför slutsträckan. IFK Göteborg, finska Tamperen Pyrintö gick ut först. Lindingö låg trea efter bra lopp av Alice Hugosson, Sarina Jenser och Helena Karlsson. Järla låg femma, strax efter Lidingö. Signe Klinting, Sara Sjökvist och Elin Hemmyr-Skantze föfrvaltade alltså utgångsläget bra. Tullinge gick jämnt, men lite för långsamt, ut som arton på sista. Ravinen gick också lite för sakta för att vara med och slåss om topp 10, men hade Helena Jansson på sista, ut som 46:a, efter Lidingö 2:an. Hellas med idel öststatare i laget avslutade med trogna ryskan Tatyana Ryabkina. Sista sträckan blev omtumlande. Länge såg det ut som Sara Eskilsson och Irina Nyberg skulle få en seger med Alfta-Ösa. Men världstjärnan Natalia Gemperle, fick hjärnsläpp mot näst sista och avanserande Tove Alexanersson med Tunadressen gick förbi. Stora Tuna vann alltså segern till Dalarna före Göteborg-Majorna och Tamperen Pyrintö. Järla kom in på en finfin fjärdeplats. Lidingö blev sexa 1,5 minut från seger, men ändå inte riktigt med i fajten på slutet trots allt. Tullinge och Ravinen kämpade på bra, in som 21 och 24. Framförallt Helena Jansson var snabb, dock var detTatyana Ryabkina och Hellas som var snabbast då hon tog in Hellas som 26:a, strax bakom Ravinen.

Herrtävlingen blev en lång tuff historia där IFK Göteborg infriade favoritskapet. Lidingö, Järla och Ravinen var med och satte färg på tävlingen. Efter Långa natten var de tre i absolut slagläge, var väl endast IFK Göteborg som redan där hade dragit med sig tre lag, ca 6 minuter före huvudklungan. Gustav Bergman var sträcksnabbast men också mycket trött . Mycket återstod och svåra nattgafflingar i tuff terräng var något IFK Göteborg visade sig behärska bäst. Till skillnad från världsstjärnorna från finska KooVee valde de att inte vänta in andra lag vid startpunkten, vilket verkade vara ett vinnande koncept. Nu vann änglarna överlägset med OK Linné som tvåa och Södertälje-Nykvarn som trea. Tre svenska lag topp tre är inte något man är bortskämd med. Lidingö hade inte rätta farten på sista men kom in som åtta. Järla blev elva och Ravinen nitton. Mycket bra av de tre stockholmslagen får vi säga.

Nästa år tar vi chansen och visa vad hemmaterräng innebär. Skogarna i Nynäshamn borde passa om vi gör de rätta förberedelserna och tränar på att klara av nattsträckorna, utan att stå vid startpunkten och väöta in kamrater. Tack Göteborg för uppvisningen i år!

Skribent: Lars Forsberg
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

OL-specialistenStockholms bästa butik

 

MILA 2012Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

 
25mannaVärldens bästa klubb vinner

 

10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 08-627 40 50
E-post: This is a mailto link

Se all info

StOF äger