In English
Hoppa till sidans innehåll

Grattis till Järla, favoriten som höll

30 APR 2018 08:11
10MILA i Nynäshamn blev både spännande och lyckat. Äntligen fick Järlas damlag defilera i målfållan efter att Karolin Ohlsson krossat motståndet på sista sträckan.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2018 18:12

Inledningen av damernas budkavle var något trevande för Järla. Stina Haraldsson, som sprang första sträckan gjorde det bra, men var ändå närmare sju minuter efter då ledande och favorittyngda IFK Göteborg. Men terrängen NV om Nynäshamns stad var utmanande. Att kunna springa på med mjölksyra i benen visade sig vara en framgångsfaktor och Järlas Emma Klingenberg var en av dem som kunde konsten. Hon gjorde ett topplopp och plockade in 5 av de sju minuterna i ett svep. När så Sara Sjöqvist gav sig iväg på sträcka 3  visade hon ingen brist på självförtroende. Hon var  initiativrik och stark och på sluttampen sprang ifrån till ledning på "långa dagen". Här var det nog en del som var tveksamma till om Elin Hemmyr-Skantze på sträcka 4 skulle kunna hålla samma fart som i sin glans dagar. Inga problem, hon visade på rutin och släppte inte mer än 1,45 på då IFK Göteborg som åter var i topp. Landslagslöpare är en förutsättning för att kunna vinna stora event som 10MILA och det hade Göteborg via Sara Hagström, men även Järla. Med Karolin Ohlsson i riktigt storslag var det många som väntade sig en tvekamp, men så blev det inte. Karro helt enkelt slaktade motståndet och drog ifrån för varje mellantid. Till slut kunde laget möta upp vid sista kontrollen och tillsammans defilera med Järlastandar i högsta hugg. Vilken härlig uppvisning och vad kul att Stockholm och Järla äntligen fick en seger. Nu kan Stina, Emma, Sara, Elin och Karolin sälla sig till andra legendarar och titulera sig 10MILA-segrare. Grattis säger StOF och övriga orienteringssverige.

Lite i "skymundan" sprang IFK Lidingö stabilt och bra. Nybakade landslagsuttagna Emma Bjessmo tog till slut in laget som fyra, bara 10 sekunder från silver, men mer än 4 minuter efter Järla.

Ungdomskavlen vanns enligt tipsen av ett finskt lag. Espoon Suunta från Helsingfors hade bästa farten på slutet och kunde kämpa ner vinnarna från 2016, Nydalens SK. Trea blev ett Tjeckiskt ungdomsgäng, kul med riktig internationell prägel även i ungdomskavlen. Bästa stockholmsklubb blev Täby OK på tionde plats placeringen före OK Ravinen som blev elva.

10MILAkavlen blev en lång och tuff tävling. Favoriten IFK Göteborg behärskade terrängen bäst, även om även dom hade lite grus i masineriet från start. Ett tag trodde vi att det skulle bli en överlägsen seger, men mitt på sista sträckan kom lite tvivel, för OK Linné plockade starkt. Nu höll änglarna för trycket och kunde ohotat vinna före OK Linné och trean Koove från Tammerfors.
Stockholmslagen hade som vi gissade inte med toppstriden att göra. Bäst gick det för IFK Lidingö som sprang in som 18:e. Järla och Ravinen fajtades internt och Järla drog längsta strået med att bli 27:a före just Ravinen som belv 28:a, andra respektive tredje stockholmslag. Men att vara 1 timma och femton minuter efter vinnande IFK Göteborg kan knappast vara godkänt.

Resultaten