In English
Hoppa till sidans innehåll

Utbildning av Stockholms ledare, tränare och arrangörer


Utbildningsfliken är en samlingsplats för information om all utbildning som rör orienteringen i stockholmsdistriktet. Tipsa oss gärna om kurser som kan vara relevanta och som anordnas av enskilda klubbar eller andra anordnare och som bör finnas med i kalendariet.

SOFTs Utvecklingsplan och "Vision 2020"

Det händer just nu mycket på utbildningsområdet inom Svensk Orientering för att möta behovet av ökad kompetens i allmänhet och för att klara målen i RFs Strategi2025 i synnerhet. SOFT är nu klara med sitt gedigna arbete med att ta fram en allomfattande utvecklingsplan för Svensk Orientering som ska kunna användas i alla grenspecifika utbildningssammanhang. Dessutom har man en vision om att kunna skapa en mer sammanhållen utbildningstrappa för ledare och tränare i våra föreningar. Den är inte helt olika StOFs utbildningstrappa nedan och vi välkomnar den entusiastiskt. Läs mer om vad som pågår på utbildningsområdet i denna artikel.

Till Utbildningskalendariet för Stockholms OF

StOFs Utbildningstrappa och Utbildningsplan

Föreningsledare och -tränare inom distriktet bär upp all verksamhet och kvaliteten på föreningsverksamheten är därför av avgörande betydelse. Utbildningstrappan hjälper föreningarna att prioritera och bygga sin kvalitet från grunden. (klickbar bild)

StOF Utbildningsplan är ett levande dokument som beskriver mer ingående de utbildningar vi erbjuder, både allmänna idrottsledarutbildningar från SISU och grenspecifika från StOF och SOFT. Använd utbildningsplanen när klubben planerar för kvalitetshöjningar och Idrottslyft. Kontakta Utvecklingsansvarig på StOF Per Forsberg och/eller orienteringens kontakt på SISU Stockholm, Marie Hedlund för stöd i er process.

SISUs tränarutbildningar

SISU erbjuder breda icke grenspecifika tränarutbildningar som ger en god grund för ledar- och tränarskap inom orienteringen.

Grundutbildning för tränare (GFT) - f.d. "Plattformen"

Mål och syfte
Den nya grundutbildningen som ersätter den tidigare "Plattformen" bygger på aktuell forskning och ger dig en bra grund att stå på i din roll som tränare. Stor vikt läggs på ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjlighet att lära och växa som människor och idrottare. Utbildningen går även igenom vikten av att se och utgå ifrån hela människan, skapa en bred rörelserepertoar, forma och utveckla träningar som är anpassade för den målgrupp du leder.
Vi vill att du som tränare ska få ett bra stöd, känna dig trygg och bli inspirerad till att skapa egna träningar där de aktiva mår bra, har roligt och utvecklas.

Grundutbildningens avsnitt:
»» Jag och idrottsrörelsen
»» Jag och ledarskapet
»» Jag och träningen
»» Jag och utövaren
»» Valbart avsnitt

Grundutbildningens upplägg:
»» Fysisk träff - en kväll
»» Egna studier via webb 
»» Fysisk träff - en heldag
»» Hemuppgift

Grundtränarutbildningen (GTU) - på väg att fasas ut

Idrottens Grundtränarutbildning är en fortsättning på Plattformen och tillgodoser en fördjupning inom respektive ämnes område, som också ger tillräcklig kompetens för att kunna söka vidareutbildningar. Då Plattformen är ersatt med GFT (se ovan) kommer GTU inom kort att fasas ut och ersättas av GFT påbyggnad.

Mål med utbildningen
Utbildningens syfte på nivå 1 är att ge kursdeltagaren ökade kunskaper om ungdomars utveckling och behov i åldersfasen 11 till 15 år, samt hur olika typer av ledarskap påverkar inlärningsklimatet och motiverar ungdomar till fortsatt idrottsutövning.

Innehåll
Utbildningen, i tre nivåer, innehåller en generell del som SISU Idrottsutbildarna ansvarar för samt en idrottsspecifik del som respektive SF ansvarar för. Kursen är indelad i blocken tränarskap och träningslära. Förutom detta kommer utbildningen ha fokus på hur ett allsidigt och varierat träningsinnehåll, anpassat till individens psykiska och fysiska mognad bidrar positivt till ungdomars idrottsliga och personliga utveckling i ett längre tidsperspektiv. Utbildningen innehåller inga grenspecifika inslag.  

Delmoment:
- Kroppens utveckling
- Undvika skador och äta bra
- Fysisk träning
- Träningsplanering
- Psykisk och social utveckling
- Ledarskap
- Coaching
- Idrottspsykologisk träning

Förkunskaper
Plattformen eller motsvarande SF-utbildning samt aktivt tränarskap


Svensk idrottsmedicinsk förening och Svensk idrottspsykologisk förening

Vi vill också tipsa om ett par föreningar som du kan vara medlem för att få del av kunskap och nätverk inom intressanta områden: Svensk idrottsmedicinsk förening, du hittar mer info här, och Svensk idrottspsykologisk förening, du hittar mer info här.

Uppdaterad: 13 FEB 2019 11:55 Skribent: Per Forsberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274050
E-post: This is a mailto link

Se all info

Samarbetspartners

 

OL-specialisten
Stockholms bästa butik

MILA 2012
Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

25manna
Världens bästa klubb vinner


10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar