In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Rönnols

Tema: 25manna


När man planerar 25mannakavlen är det vissa förhållanden som är speciella jämfört med andra orienteringstävlingar. Bl.a. genomförs en ”kortdistanstävling” dagen därpå inom samma eller näraliggande område.

Tidpunkt och område

Tidpunkten för tävlingen är ju andra helgen i oktober vilket innebär att älgjakten börjar nästföljande måndag vilket i sin tur kraftigt begränsar val av tävlingsområde.

Lagsammansättningen in- nebär också att banornas svårighetgrader kräver en typ av terräng som framför allt medger möjlighet till lättare banor. Man kan säga att dessa två krav innebär att man som arrangör i stort sett är hänvisad till kommunala fritidsområden. 2005 års kavel genomfördes i ett sådant område och det var fjärde gången som tävlingen utnyttjade samma marker även om inte alla områden utnyttjats vid samtliga tillfällen. Detta innebar att vi hade upparbetade kontakter med såväl markägare, jaktföreträdare som andra arrendatorer. 

Samråd

Kontakterna med dessa togs av tävlingsledningen två år före tävlingen. Man visste sedan tidigare att samtliga var positiva till arrangemanget. Dock var det ny plats för tävlingscentrum, nya områden för bansträckningar och ny plats för parkering som gällde, varför samråd om dessa måste tas. Vidare skulle betesmarker passeras av vissa banor och stängsel behövde tas ner.

Markägare var Täby kommun för hela området, Täby Jaktsällskap ensam arrendator avseende jakten och endast två markarrendatorer som berördes av tävlingen. Ett ovanligt begränsat antal intressenter att samråda med avseende mark och vilt således och som dessutom var positiva till tävlingsupplägget. Efterhand som detaljplaneringen fortlöpte informerades dessa. Alternativa planer för parkeringar vid dåligt väder klarades ut liksom viltzoner och begränsningar från marksynpunkt.

Så här gick det till slut

Under tävlingsdagen hade Täby Jaktsällskap observatörer ute i tävlingsområdet som följde viltrörelser och rapporterade ev. viltskador. Observatörerna hade telefonkontakt med bananläggarens personal som bevakade tävlingens kontroller. Därigenom hade man ett brett och snabbt rapportnät upprättat. Dessbättre kom inga rapporter om skadade eller stressade djur under tävlingen.

Vädret under tävlingen och perioden före var ovanligt torrt och soligt vilket gjorde att markskadorna var obefintliga både på parkering, TC och tävlingsområdet i övrigt.Man måste konstatera att i detta fall har arrangören varit ovanligt lyckligt lottad med endast en markägare, en jaktklubb och två markarrendatorer.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:35 Skribent: Ingemar Svanström

Postadress:
Stockholms Orienteringsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:
Tel: 086274050
E-post: This is a mailto link

Se all info

Samarbetspartners

 

OL-specialisten
Stockholms bästa butik

MILA 2012
Tillverkar pannlampor som lyser upp stockholmshimlen

25manna
Världens bästa klubb vinner


10MILA är vårens kraftmätning för alla klubbar