In English
Hoppa till sidans innehåll

Sommarlandssprinten - en spektakulär tävling

09 MAJ 2019 15:13
Den 9 juni arrangeras Sommarlandssprinten för 23:e gången. Här nedan kan du läsa lite mer om tävlingen, Extravaganzaklasser och årets upplaga.
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2019 15:13

Sommarlandssprinten, tävlingen som inledningsvis bara var en kul grej har under åren utvecklats till en av Sveriges absolut största tävlingar (med individuell start) och är nu etablerad i många orienteringslöpares tävlingskalendrar. Så klart fortsatt som en kul grej!

Sommarlandssprinten kan klassas som en spektakulär tävling på många sätt. Tävlingen avgörs, som bekant för många, inne på Skara Sommarland. ”Terrängen” bjuder således på ett stort vattenland, ett tivoliland, ett motorområde och däremellan stora lekområden med allt från klätterborgar och studsmattor till bergochdalbanor och en temastad. Mitt i parken ligger också en liten sjö.

I ett nöjesparkområde som Skara Sommarland blir kartan lätt mycket detaljrik och för just den här parken gör mycket oregelbundenhet och variation området ganska klurigt för sprintorientering.
Ovan ett kartklipp från området. Inför tävlingen 2019 planeras revidering av kartan med senaste sprintnormen.

Extravaganza
…och som inte området och kartan i sig vore nog erbjuds ett par mycket speciella klasser, de så kallade Extravaganza klasserna. För dessa gäller gemensam start och först i mål vinner, men den stora utmaningen ligger i den extra knorr på banläggning och/eller karta som knåpats ihop av arrangörerna i IK Gandvik. När löparen vänder på kartan i startögonblicken kan det till en början vara klurigt att lista ut vad som gäller. Det kan röra sig om olika ”justeringar” på kartan, såsom utbytta tecken eller färger, tillagda eller borttagna element, vid några tillfällen har kartan varit klippt och bitarna flyttats och löparna har även utmanats med spegelvänd karta. Dessutom brukar banläggningen bjuda på en del ”utmaningar”, t ex 2018 då inga kontrollnummer eller banlinjer fanns med på tävlingskartan utan bara kontrollringarna. Hur gör man då? Ja, lösningen var angivelsen!

Extravaganzaklasserna bjuder på olika typer av utmaningar varje år men det som är återkommande är badning, då någon kontroll, eller ibland bo-kontroll, placeras på en ö ute i sjön.

Vanliga klasser och mycket ungdomar
Även om det är Extrazaganzaklasserna som tar stort fokus på tävlingsdagen springer ändå ca 2/3 av deltagarna i vanliga sprintklasser. Parkområdet bjuder på spännande sprintorientering och arrangören bjuder in till klasser från inskolning till D/H70. Vanligtvis är det mycket stora ungdomsklasser från Inskolning till D/H12 och därför delas 12-klasserna vanligtvis i D/H11 och D/H12.

Mycket intensiv tävling
Sommarlandssprinten är en mycket intensiv tävling, väldigt många löpare på samma ställe under kort tid. De senaste åren har tävlingen lockat ca 3000 deltagare och startdjupet är bara 75-90 minuter. Tävlingen avgörs före parken öppnar för allmänheten även om några sent startande kan få korslöpa lite mellan besökare.

Sommarlandsdagen
En stor del av Sommarlandssprintens attraktivitet ligger så klart i att deltagandet inkluderar en heldag i parken med sina klubbkompisar. Så snart tävlingen har avslutats letar sig deltagarna ut i parken och vanligtvis bort till badlandet. Där reses klubbflaggorna åter och dagens samlingsplats är utsedd, sedan blir det ”hopp och lek” så länge det finns tid och krafter kvar.

ikgandvik.se finns mer information om årets upplaga som genomförs den 9 juni och på Eventor finns möjlighet till anmälan.

Här finns även ett kort reportage från fjolårets tävling.

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

 

TÄVLINGS-
ANNONSERING

DIREKTLÄNKAR

 

 Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner