In English
Hoppa till sidans innehåll

TBE i västsverige

19 MAR 2018 16:43
Antalet personer som smittats av TBE ökar. Smittskydd Västra Götaland går nu ut med en karta som beskriver riskområden och rekommenderar dem som bor och vistas i riskområden att vaccinera sig mot TBE.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2018 16:44

Smittskydd Västra Götaland ser en fyrfaldig ökning av antalet personer som smittats av TBE den senaste femårsperioden. Förra året rapporterades 61 fall. Med anledning av detta rekommenderar Smittskydd Västra Götaland vaccination till permanent- och sommarboende och dem som vistas i naturen i de utsatta områdena. Se karta.

Vaccinationer
Fullständig grundvaccination mot TBE omfattar normalt tre injektioner. De två första ges med minst en månads intervall, lämpligen så att andra dosen hinner ges senast i mars-april före fästingsäsongen. Dessa två vaccinationer ger ett relativt gott skydd. Det varar dock bara en säsong, varför en tredje dos behövs för att förlänga och förbättra skyddet. Denna ges minst fem månader efter dos två och lämpligen i god tid inför nästföljande vår. Skyddet kvarstår sedan i minst tre år. Om smittrisken kvarstår bör en fjärde dos ges efter tre år och ytterligare påfyllnadsdoser (boosterdoser) därefter vart femte år.

Nytt för i år är att åldersgränsen för en extrados i grundvaccinations-programmet är sänkt till 50 år.

Läs mer om TBE och vaccination på vår hemsida.

http://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/vardriktlinjer/smittskydd-vastra-gotaland/tbe-fastingburen-encefalit/

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

 Eventor

 Vill du annonsera här?

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725-447736
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner