In English
Hoppa till sidans innehåll

Banläggarens funderingar

29 JUL 2018 23:29
Det närmar sig…många av er har säkert varit på O-ringen och många långväga deltagare är snart på väg. Jag har varit med på många U10mila genom årens lopp både som banläggare och bankontrollant.
  • Uppdaterad: 29 JUL 2018 23:32

Banläggarens funderingar 

Förra året var jag på plats i Tranemo och fick följa den spännande tävlingen på nära håll. Det bestående intrycket är hur oerhört duktiga våra ungdomar är, det går mycket fortare nu än tidigare. Terrängen i Tranemo var i många delar snabblöpt, men kuperingen var betydligt mer märkbar än den kommer att vara i år. Det fanns även en del riktigt tungsprungna sankmarker. Årets upplaga har betydligt flackare terräng och blöta sankmarker finns i dagsläget inte. Jag tror att det kan gå ännu snabbare i år, därför är sträcklängderna i de flesta fall något längre än förra året. Höjderna är max 2 kurvor (2,5m ekvidistans), de är oftast dock ganska tydliga och ofta ganska öppna uppepå. Framkomligheten är i huvudsak god, dock inga inslag typ moterräng. En hel del grönområden finns redovisade på kartan. Min bedömning är att det kan löna sig att undvika dessa. En hel del skogsvägar och stigar finns i området.
 

Lite specifikt om varje Klass 

HD12 klassen går i huvudsak på smala stigar och skogsvägar. För att få till sammanhängande ledstänger har vi fått tillverka en del nya stigar. På vissa delar har dessa förtydligats med vit hängande snitsel.
 
HD18 klassens längre sträckor går inledningsvis i ett eget område med ganska så öppen skog där det gäller att hålla koll på riktningarna. Det finns inte mycket kurvbild att hålla sig till. Möjlighet finns att losta sig runt grönområdena. Mossarna är torra men tydliga. Sträckorna 1, 2, 4 och 10 har en varvningskontroll vid arenan ca 1,7 km före växling/målgång.
 
D18 klassen går i ett ganska så koncentrerat område med mycket lite inslag av grönområden. Mycket riktningsändringar och max 2 kurvor, en del småstigar och skogsvägar finns i området. Varvning vid arenan för sträckorna 1, 2 och 5, ca 1,7 km före växling/målgång.
 
Detta var några ord på vägen inför årets U10mila, Stort lycka till och varmt välkomna !!
 
Håkan Lööf, Mariestads FK, Banläggare
Skribent: Fajer Wennerberg
Epost: This is a mailto link

Dafgårds

Vill du synas här?

 

© 2018 U10mila
Kontakt: This is a mailto link
Webbredaktör: Björn Holmgren
och Fajer Wennerberg

-