In English
Hoppa till sidans innehåll

Projektbeskrivning


Friskvårdsprojektet Hittaut körs i ett 20-tal kommuner i Sverige. I Västra Götaland är det igång i Mark, Göteborg, Skövde och Borås.
Projektet anses mycket framgångsrikt på de platser det drivs, oftast med flera tusen deltagare över närmare ett halvårs tid.
Bland det som begränsar fortsatt expansion finns att de ideella orienteringsföreningarna som ska initiera och driva projekten upplever en tröskel för att komma igång. Konceptet innefattas av, förutom genomförandet av själva aktiviteterna, också av en marknadsmässig del kring samarbetspartner, sponsorer, finansiering, priser, marknadsföring mm, sådant som i många stycken ligger utanför föreningarnas ordinarie verksamhet idag.
Avsikten med den här insatsen är att Västergötlands OF ska etablera en modell/metod för att föreningarna enklare ska kunna komma igång med Hittaut på sina orter.
Målet är att över en tre års period etablera hitta ut på 20 nya orter och därmed aktivera ytterligare 20 000 medborgare i friskvårdsprojektet, runt om i Västra Götaland.

Två huvudsakliga skäl för utveckling av Hittaut föreligger och därtill många fler positiva effekter.
1. Få igång Hittaut i fler orter för att få fler att just hitta ut, komma igång att röra på sig i sitt närområde.
2. Skapa mer ekonomi för orienteringsföreningarna och bidra till nyanställningar i projekten och föreningarna.

Syftet är att etablera Hittaut på fler orter och för att detta ska vara möjligt för lokala orienteringsklubbar behövs centralt stöd i de affärsmässiga delarna av projektet. Det är den avgörande tröskeln för att fler inte redan nu driver egna hittaut projekt.

Lyckas vi få fram en bra modell för att hjälpa orter och lokala föreningar att etabablera hittaut kommer projekten framledes kunna drivas lokalt, begränsningen är att komma igång med det första året

Det övergripande målet för Västergötlands OFs satsning på hitta ut är att etablera projektet på minst 20 nya orter inom en 3-års period och därigenom aktivera 20 000 fler medborgare genom hittaut. Efter projkettiden ska de lokala projektet omsätta sina egna anställningar och generera överskott till föreningarna. I första skedet, som den här ansökan avser, gäller det främst att bygga nätverk och utveckla metod för att sänka tröskeln för att kunna komma igång.
Således
Mål 1 : Fastställa fungerande metod för enkel driftsättning av hittaut
Mål 2 : Inleda processen på minst fyra orter tillsammans med föreningar och kommun för driftstart maj 2017.
Mål 3 : Utarbeta plan för att nå målet 20 orter på tre år

Vad är Hittaut?
Hittaut.nu ägs av O-Ringen AB och är ett hälso- och friskvårdsprojekt med målet att få människor i rörelse och upptäcka nya platser i sin omgivning.
På varje ort som arrangerar hittaut.nu skapas en karta med checkpoints i olika svårighetsgrad. Gröna checkpoints är enklast och oftast placerade utmed vägar eller stigar. Därefter kommer blå och röda checkpoints placerade i skogsområden. De allra svåraste checkpointsen är svarta, en rejäl utmaning för de flesta!
Samtliga checkpoints består av en stolpe med bokstavskod. Denna kod registrerar deltagaren påwww.hittaut.nu och kan därmed jämföra sig med andra deltagare i topplistor samt vara med i utlottning av priser.
På www.hittaut.nu kan deltagaren även hämta GPS-koordinater eller använda den virtuella kartan och GPS som hjälpmedel.
hittaut.nu finansieras av samarbetspartners i kombination med en stor ideell arbetsinsats från de lokala idrottsföreningarna.
Deltagande i hittaut.nu är helt gratis och passar alla åldrar och ambitionsnivåer.

Historik
Idén med hittaut.nu föddes hösten 2007 av IK Hakarpspojkarna i Huskvarna. 1996 tog klubben fram en orienteringskarta för Huskvarna, en karta som finansierades med lokala sponsorer och delades ut till alla hushåll som fanns på kartan. Skillnaden mot dagens hittaut.nu-karta var att det inte fanns några tryckta checkpoints som uppmuntrade till att faktisk använda kartan. Istället ansågs projektet slutfört i och med att kartan var utdelad.
Drygt tio år sedan var det några i klubben som tyckte att denna idé skulle kunna utvecklas och att kartan också skulle omfatta Jönköping. Efter att idén stötts och blötts blev till slut projektet verklighet i och med att kartan delades ut till 40 000 hushåll i Jönköping/Huskvarna i september 2008.
Redan i oktober samma år hade övriga orienteringssverige fått upp ögonen för projektet och på den årliga svenska orienteringsgalan belönades hittaut.nu med utmärkelsen "Årets offensiva satsning". Detta gjorde att Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och flera andra svenska orienteringsklubbar blev intresserade av projektet.
Härifrån till idag har allt gått väldigt fort och hittaut.nu har vuxit långt utanför Jönköping och Huskvarnas gränser. Numera drivs hittaut.nu av O-Ringen AB som har en projektledare som ansvarar för projektet samt en central organisation som kan hjälpa alla lokala projekt med expertkompetens. O-Ringen AB utvecklar hittaut.nu tillsammans med orienteringsklubbarna och dess ideella klubbmedlemmar för att projektets deltagare och samarbetspartners ska få ett friskvårdsprojekt i världsklass och av högsta kvalitet.

Uppdaterad: 10 APR 2017 13:18 Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

 

TÄVLINGS-
ANNONSERING

DIREKTLÄNKAR

 

 Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner