In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Kamp om pallplatser vid avslutningen av Svenska cupen MTBO

30 AUG 2018 18:16
Till helgen avgörs Svenska cupen i MTBO i Mora By strax söder om Borlänge med Säterbygdens OK som arrangör. Totalsegrarna i H21 och D21 är redan klara men här finns såväl pallplatser som segrar i deltävlingarna att kämpa om.
  • Uppdaterad: 30 AUG 2018 22:38

I D21är redan Nadia Larsson klar som totalsegrare och Linn Bylars klar som tvåa. De två får väl också stå som favoriter för de kommande deltävlingarna. Men banläggare Oskar Sandberg vill hålla förstaårssenioren Elvira Larsson som en stark utmanare. Sett till totalen är det främst Emelie Holmström, Anna Tiderman och Helena Svensson som gör upp om 3:e platsen.

I H21 saknas många av de mer meriterade namnen, exempelvis redan klara totalsegraren Marcus Jansson. De som jagar närmast är Jonny Engel och Viktor Larsson som slåss om 2:a och 3:e platsen i totalen. Men det här öppnar också upp för att något nytt namn kan ta sin första delseger även om Oskar har Viktor som en given favorit till deltävlingarna. Eller kan Per Gustavsson eller Filip Bergström överraska?

Även om inget är klart så har Alva Jonsson ett klart övertag i D17-20. Här ska det till rejäla cykelproblem om inte totalsegern ska bärgas. Närmast bakom jagar Julia Wanner och Adelina Funke som har en kamp om 2:a och 3:e platsen.

I H17-20 är det en hård kamp om totalsegern mellan Gustav Jonsson och Joel Ernstsson. Även om Jonsson har ett försprång inför tävlingarna så kan Ernstsson sig förbi med en bra avslutning. Inte ens Oskar vågar sig på en gissning om hur det dramat ska sluta. Den som är närmast att ta tredjeplatsen i totalen är Rasmus Nordgren även om Rickard Bergström också har en möjlighet att knipa den platsen.

Banläggarens tips

Området runt tävlingsarenan i Mora By passar mycket väl för tävlingar i MTBO generellt och mycket bra för lördagens sprint. Området är av blandad karaktär med många stigar och vägar i olika storlekar. Stigarna i området är i regel lättcyklade utan rötter och sten men det finns en och annan sandbacke som kan vara knixig att ta sig uppför. Deltagarna kommer ställas inför orienteringstekniska banor där det gäller att kunna tempoväxla. Åkaren som klarar av att hålla sig kylig när det blir svår och intensiv orientering kommer vinna mycket på det.
Under söndagen avslutas årets Svenska Cupen och Svenska Veterancupen med masstart. Denna är av en annan karaktär än spintdistansen under lördagen. Det kommer bjudas på fler längre sträckor och mer vägval. Masstarten påminner en hel del om banläggningen för en fotorientering på så sätt att möjligheter att åka långt runt, slippa ta höjd och få enklare kontrolltagningar finns på flera banor. Om detta är ett koncept som lönar sig får dock deltagarna själva ta reda på.

Här hittar du totalställning i Svenska cupen MTBO inför helgen.

Här hittar du totalställningen för Svenska Veterancupen

Skribent: Anders Stjerndahl
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annonsplats