In English
Hoppa till sidans innehåll

Alexandersson och Leandersson vann vc-finalen

07 OKT 2018 13:42
Tove Alexandersson hade redan säkrat segern i den totala världscupen. I dag satte hon punkt på ett året genom att vinna den avslutande sprinten i tjeckiska Mlada Boleslav. På herrsidan vann Jonas Leandersson efter ett mycket imponerande lopp.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2018 13:42

Det blev en strålande svensk avslutning på världscupsäsongen när sprinten i tjeckiska Mlada Boleslav avgjordes.

I damklassen hade Tove Alexandersson redan avgjort den totala världscupen. I dag satte hon punkt på 2018 med en ny seger:

- Jag ville väldigt gärna avsluta säsongen på ett bra sätt. I dag kändes det faktiskt förvånansvärt bra med tanke på det tuffa program som jag haft. Och det är väldigt skönt att få avsluta säsongen med en bra känsla, säger Alexandersson som har ett nytt otroligt år bakom sig.

Hon har vunnit orienteringsvärldscupen för femte året i rad, och utöver det har hon dessutom dubbla guld på både VM och EM; hon har vunnit totala världscupen samt tre EM-guld i skidorientering (VM i skidorientering är vartannat år och arrangeras i Sverige 2019), samt dessutom vunnit VM-guld i skyrunning:

- Det har varit en fantastisk säsong. Jag har tävlat väldigt mycket, och jag känner att det är på gränsen av vad jag klarar av. Det har varit några bottennapp under året men det ska bli väldigt spännande att lägga upp planen för nästa säsong, säger Alexandersson.

Tvåa i damernas totala världscup blev Karolin Ohlsson efter att ha blivit fyra i dagens lopp:

- Dagens lopp var inte så bra tekniskt. Jag gjorde inga stora misstag, men jag kom aldrig in i loppet. Men jag kämpade hela vägen och jag är så nöjd med det här året. När jag stod här förra året var jag oerhört nöjd med att bli nia i totala världscupen och hade aldrig någonsin tagit en pallplats i totala världscupen. Nu vann jag i går och blev tvåa i totalen. Det känns helt sjukt bra, säger Ohlsson

Även på herrsidan blev det en finfin svensk avslutning, detta när Jonas Leandersson vann sprinten i Mlada Boleslav:

- Det känns fantastiskt att få avsluta det här året på topp. Det har varit ett häftigt år. Jag har lärt mig väldigt mycket. Thierry Gueorgiou (tränare i det svenska laget) kom in och har höjt standarden rejält. Jag har verkligen njutit under det här året av att se och lära av en riktig legend. Jag har inte riktigt levererat på de individuella sprintarna som jag velat. Därför känns det extra skönt att få sätta punkt på det här sättet, säger Leandersson som vann sju sekunder före belgaren Yannick Michiels. Näst bäste svensk blev Martin Regborn som slutade fyra, 19 sekunder från segern.

I den totala världscupen vann schweizaren Matthias Kyburz för tredje året i rad. Bäste svensk blev Gustav Bergman som slutade fyra. Detta framför allt efter en stark avslutning på säsongen. En skada tidigt under EM i Schweiz stoppade Bergman från att kunna slåss om placeringarna ännu högre upp i sammandraget.

 

MLADA BOLESLAV, TJECKIEN, sprint:

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 14.51, 2) Maija Sianoja, Finland, +0.22, 3) Judith Wyder, Schweiz, +0.26, 4) Karolin Ohlsson, Sverige, +0.43.

Övriga svenska placeringar: 9) Alva Olsson, +1.04, 28) Sara Hagström, +2.13.

Lina Strand och Lisa Risby felstämplat.

Herrar: 1) Jonas Leandersson, Sverige, 14.53, 2) Yannick Michiels, Belgien, +0.07, 3) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.08, 4) Martin Regborn, Sverige, +0.19.

Övriga svenska placeringar: 13) Emil Svensk, +0.45, 19) Gustav Bergman, +0.59, 36) Max Peter Bejmer, +2.09.

Albin Ridefelt felstämplat.

 

Slutställning, totala världscupen efter 11 av 11 tävlingar.

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 851, 2) Karolin Ohlsson, do, 535, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, 438.

Övriga svenska placeringar: 10) Lina Strand, 257, 24) Lisa Risby, 147.

Herrar: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 596, 2) Daniel Hubmann, do, 538, 3) Olav Lundanes, Norge, 470, 4) Gustav Bergman, Sverige, 414.

Övriga svenska placeringar: 8) Jonas Leandersson, 264, 13) Emil Svensk, 214, 17) Martin Regborn, 205, 22) William Lind, 166, 25) Albin Ridefelt, 157.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link