In English
Hoppa till sidans innehåll

Niggli och Daehli vinnare i O-Ringen

27 JUL 2018 14:31
Simone Niggli och Magne Daehli är årets vinnare av O-Ringen. 40-åriga Niggli gjorde en mäktig upphämtning som tog henne hela vägen till seger: ”Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna ta igen fyra minuter på Anna Närhi”, säger Niggli.
  • Uppdaterad: 27 JUL 2018 15:04

Heta och soliga O-Ringen Höga Kusten är nu över. Och under avslutningsetappen sken solen allra mest på världens genom tiderna bästa orienterare; Simone Niggli.

Niggli gick ut fyra minuter bakom IFK Göteborgs Anna Närhi. Men schweiziskan fick inte den start på dagens om hon önskat:

- Jag kom inte in i loppet från start. Jag gjorde ett misstag till den första kontrollen och då hade jag inte en tanke på att jag skulle kunna komma ikapp Anna. Därför blev jag oerhört förvånad när jag såg henne några kontroller senare, säger Niggli.

- Vi sprang tillsammans ett litet tag men jag märkte att hon var ännu tröttare i benen än vad jag var. Sen delade vi upp oss och jag trodde att jag var först, men var inte helt säker. Det var först när jag kom till den näst sista kontrollen som jag började känna att jag kan vinna det här. Då blev det nervöst.

Men Niggli kunde hålla undan och segermarginalen blev sex och en halv minut. Detta betyder att den 23-faldiga världsmästarinnan nu vunnit fem O-Ringen. Men denna gången gör hon det fem år efter att hon avslutat sin satsning mot internationella mästerskap.

Bästa svenska blev Lisa Risby som avslutade riktigt starkt och tog sig upp på tredje plats i sammandraget:

- Jag är väldigt nöjd över den upphämtning jag gjort de sista etapperna. Det känns grymt skönt att komma i mål och vara på pallen. Detta är något som jag verkligen kommer att ta med mej som en mycket god känsla fram emot VM, säger Risby som kommer att göra VM-debut på långdistansen i Lettland.

På herrsidan blev det inte lika stora omkastningar. Åtminstone inte i kampen om segern. Haldens Magne Daehli gick ut först. Och han kom i mål först.

Men det var viss dramatik. Vid den 15:e kontrollen kom han alldeles för långt ner i en sluttning:

- Det var absolut fel ställe att missa på. Det var väldigt diffust och fanns inget att läsa in sig på. Jag fick ta mig uppåt i sluttningen för att kunna läsa in mig. Jag hoppades att jag sprungit så bra fram dit att jag fortfarande var först. Men jag var inte helt säker, säger Daehli som dock var klart först i terrängen och segermarginalen till tvåan Albin Ridefelt blev närmare fem och en halv minut:

- O-Ringen är något av det absolut största som man kan vinna som orienterare vid sidan av VM och mästerskap. Och det är få gånger vi springer tävlingar som sträcker sig över flera dagar, så man kan se detta som vårt Tour de ski eller Tour de France. Jag är väldigt nöjd över sättet jag genomförde veckan på, säger Daehli som nu laddar fram mot VM i Lettland.

Det gör givetvis även Albin Ridefelt:

- Tanken när jag stack ut på slutetappen var att försöka slåss om andraplatsen. Men jag trodde faktiskt att jag var trea när jag kom in på upploppet. Så det var verkligen en glad överraskning, säger Ridefelt.

- Det var lite annan typ av orientering i dag än tidigare dagar och jag hade lite småbesvär att komma in i loppet. Men efter några kontroller fick jag ordning på orienteringen. Och det var det jag fick förlita mig mest på. Det fanns inte så mycket krafter kvar i benen efter de tidigare dagarna. Men totaltvåa är jag mycket nöjd med. Det är min bästa placering i seniorelitklassen på O-Ringen, säger Ridefelt.

VM i Lettland inleds med sprint 4 augusti.

O-Ringen Höga Kusten är nu alltså över. Nästa år är det Kolmården som gäller i O-Ringensammanhang.

 

Damer: 1) Simone Niggli, Norska (Schweiz), 291.07, 2) Anna Närhi, IFK Göteborg (Finland), 297.41, 3) Lisa Risby, Kåre, 301.53, 4) Anna Haataja, Pohjantähti (Finland), 304.21, 5) Kristin Löfgren Johansen, Mora, 305.04.

Herrar: 1) Magne Daehli, Halden (Norge), 275.05, 2) Albin Ridefelt, Linné, 280.28, 3) Ruslan Glebov, Ravinen (Ukarina), 282.00, 4) Leonid Novikov, Hiidenkiertäjät (Ryssland), 5) Filip Dahlgren, Hagaby, 291.25.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annonsplats