In English
Hoppa till sidans innehåll

Svensk seger i rafflande sprintstafett

2017-10-01 17:02
Sverige hade säkrat segern i stafettvärldscupen redan inför dagens sprintstafett. Men det blev en snygg avslutning då det svenska andralaget vann i schweiziska Grindelwald: - Jättecoolt, säger slutsträckans Sara Hagström.
  • Uppdaterad: 2017-10-01 17:04

I går avslutades den individuella världscupsäsongen. I dag sattes det även punkt för stafettvärldscupen, och även detta i schweiziska Grindelwald.

Och sprintstafett brukar borga för rafflande tävlingar, och detta var definitivt inget undantag. Det svenska förstalaget med Karolin Ohlsson ledde efter den första sträckan men Ohlsson hade varit inne i förbjudet område och diskades. På andrasträckan försvann även Schweiz förstalag som missat en kontroll.

Sverige har en rejäl toppbredd just nu, och det visade inte minst dagens tävling.

Helena Bergman (VM-guldvinnare i just sprintstafett i somras) som sprang förstasträckan för andralaget gav laget en bra start.

- Jag har varit så sliten efter de två tidigare dagarnas tävlingar i de här tuffa backarna, men jag var faktiskt piggare i benen i dag än jag varit de tidigare dagarna, säger Bergman.

På andrasträckan sprang Martin Regborn vars dagar här i Schweiz inte riktigt blivit som han önskat på grund av en förkylning tidigare i veckan. Det gjorde att han inte fick chansen att på allvar slåss om totalsegern i världscupen:

- Jag är väldigt nöjd med min säsong totalt sett, och det känns skönt att få avsluta mitt internationella tävlande för säsongen med den här framgången. Vi har gjort det riktigt bra som lag, säger Regborn som skickade ut Oskar Sjöberg på tredjesträckan.

- Jag var väldigt pigg från start och vågade verkligen ta kommandot. Tyvärr såg jag inte en genomgång på vägen tillbaka vilket gjorde att jag tappade tid. Det känns otroligt kul att få vinna. Jag har aldrig varit på pallen i världscupen tidigare, och det är lite extra nervöst nu med stafetter eftersom att jag missade att stämpla på en kontroll på EM-stafetten förra året. Då hade det troligen räckt till seger. Därför känns det så bra att vi lyckades nu, säger Sjöberg.

På slutsträckan stack Sara Hagström iväg 27 sekunder bakom norskan Ida Marie Naess Björgul:

- Häftigt att få det här läget av mina lagkamrater. Jag hade bestämt mig på förhand att strunta i vad Ida Marie gjorde och bara fokusera på min egen orientering, säger Hagström som plockade in sekund för sekund.

Och med ett par kontroller kvar tog de olika vägval.

- Då höjde jag farten och när jag väl kom in på upploppet och förstod att jag var först så kunde jag verkligen njuta. Det känns helt underbart att få vara med och vinna en världscuptävling. Och jag känner att jag har en stor del i den här segern i och med att jag plockade en plats, säger Hagström som definitivt kommer att minnas dagarna i Grindelwald. I går tog hon karriärens bästa individuella världscupplacering när hon slutade femma i medeldistansen.

Sverige hade säkrat segern i stafettvärldscupen redan inför dagens tävling. Noterbart är att Sverige vunnit fem av de sju landslagsstafetter som genomförts under året.

 

Sprintstafett: 1) Sverige 2 (Helena Bergman, Martin Regborn, Oskar Sjöberg, Sara Hagström),57.48, 2) Norge (Andrine Benjaminsen, Gaute Hallan Steiwer, Eskil Kinneberg, Ida Marie Naess Björgul), +0.09, 3) Schweiz 2 (Julia Gross, Daniel Hubmann, Fabian Hertner, Sarina Jenzer), +0.23.

Övriga svenska placeringar: 9) Sverige 3 (Alva Olsson, Johan Runesson, Albin Ridefelt, Josefin Tjernlund), +1.32.

 

Stafettvärldscupen slutställning efter sju deltävlingar: 1) Sverige, 580 poäng, 2) Schweiz, 430, 3) Norge, 347.

 

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link