In English
Hoppa till sidans innehåll

Svenskt silver i sprintstafetten

10 MAJ 2018 19:55
Sverige tog sin tredje medalj vid EM i Schweiz. Detta när sprintstafettlaget Lina Strand, Emil Svensk, Jonas Leandersson och Karolin Ohlsson sprang hem silvret i Tesserete: "Vi är nöjda. Men jag var redo att spurta om guldet", säger Ohlsson.
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2018 19:58

Tredje finaldagen under EM i schweiziska Ticino innebar den tredje svenska medaljen (andra silvret, efter Tove Alexanderssons sprintguld i söndags). Men det blev en något turbulent dag för svenskarna.

Alexandersson som skulle ha sprungit startsträckan i det svenska sprintstafettlaget tvingades kasta in handduken på grund av den stukning hon ådrog sig under onsdagens medeldistans.

- Jag började förbereda mig för att springa redan i går när det inte var så bra med Toves fot. Så när jag väl fick beskedet om att jag skulle springa var jag förberedd på det, säger Lina Strand som sprang startsträckan för Sverige.

Strand avslutade starkt och plockade många placeringar under slutkilometern och växlade som trea, dryga minuten bakom ledande Schweiz:

- Jag är inte helt nöjd med mitt tekniska genomförande. Men jag är nöjd med att jag kämpade hela vägen och aldrig gav upp, säger Strand.

På andrasträckan gjorde Emil Svensk en riktigt stark insats och förde upp Sverige till andra plats, 24 sekunder från ledning:

- Under de första loppen av EM har jag varit seg fysiskt efter en förkylning förra veckan. Nu svarade kroppen riktigt bra. Och jag kom in i orienteringen på ett bra sätt redan från start, säger Svensk som tog sin första mästerskapsmedalj på seniorsidan.

Tredjesträckans Jonas Leandersson är en van medaljplockare på internationella mästerskap. Dagens medalj var hans elfte i karriären:

- Det var en tuff dag fysiskt. Jag insåg att det var mycket klättring i början. Och tänkte att nu måste jag hålla mej kall tills jag kommer upp på toppen. Tyckte att jag gjorde det, men när jag kom till högsta punkten hade jag inget mer. Men jag har hållit mej disciplinerad och skött orienteringen hela vägen, säger Leandersson som skickade iväg slutsträckans Karolin Ohlsson 46 sekunder bakom ledande schweiziskan Elena Roos.

Och Ohlsson var redo för strid:

- Jag vågade inte pusha så hårt för att jag var rädd att tappa kontrollen över orienteringstekniken. Samtidigt ville jag ju se Elena. Jag ville gå om. Jag ville spurta om guldet. Men tyvärr fick jag aldrig syn på henne, säger Ohlsson.

- Det är faktiskt lite blandade känslor. Alltså; det är svinbra med silver. Men samtidigt ville vi fajtas om guldet. Men ge mig några timmar så kommer jag att vara riktigt nöjd med detta, säger Ohlsson.

Guldet gick till Schweiz, hemnationens fjärde guld i detta mästerskap. Segermarginalen till Sverige var 1.12. Bronset tog Norge, två minuter bakom Sverige.

I morgon är det vilodag i EM. På lördag fortsätter tävlandet med nya stafetter; denna gång i skogen.

 

Tesserete, EM, sprintstafett: 1) Schweiz (Judith Wyder, Florian Howald, Martin Hubmann, Elena Roos), 62,45, 2) Sverige (Lina Strand, Emil Svensk, Jonas Leandersson, Karolin Ohlsson), +1.12, 3) Norge (Sigrid Alexandersen, Trond Einar Moen Pedersli, Öystein Kvaal Österbö, Andrine Benjaminsen), +3.10, 4) Tjeckien, +3.16, 5) Österrike, +3.20.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link