In English
Hoppa till sidans innehåll

Sverige nia i tajt herrstafett

09 AUG 2018 15:22
Sverige fanns med i guldkampen in på slutsträckan. Men Gustav Bergmans chansning på sista långsträckan gick inte hem och Sverige slutade nia: ”Jag behövde ta ett eget vägval för att kunna passera de andra lagen. Det lönade sig inte den här gången”, s
  • Uppdaterad: 09 AUG 2018 18:23

Det blev en oerhört jämn herrstafett på VM i Lettland. Nio lag fanns med i den absoluta guldkampen med bara några kilometer kvar av loppet.

Men på vägen fram till avgörandet hade det svängt fram och tillbaka flera gånger där lag gick loss och hämtades in efter misstag.

Jonas Leandersson inledde stabilt i det svenska laget, och växlade som fyra, men han var en bit ner i fältet i början av sträckan:

- Jag hade lång gaffling i början och så höll jag på att läsa till fel kontroll på ett ställe. Det var anledningen till att jag var lite efter vid varvningen. Men på det andra varvet var det några sluttningskontroller och klart svårare orientering och då kunde jag avancera. Det var på det stora hela ett okej lopp från min sida, säger Leandersson som skickade ut andrasträckans Albin Ridefelt 46 sekunder från ledningen.

Ridefelt inledde starkt och vid varvningen var han uppe på andra plats. Men på den andra slingan kom ett misstag:

- Jag hade rygg på norrmannen Eskil Kinneberg lite för länge och slarvade lite med kartkontakten på en gafflad kontroll så där försvann en och en halv minut. Efter det avslutade jag bra, men det känns lite frustrerande för jag skulle kunnat skicka ut Gustav i ledning på sistasträckan, säger Ridefelt.

Gustav, med efternamnet Bergman, startade som sexa på sin sträcka men klättrade upp till andra plats till varvningen. Det var dock rejält tajt och hela nio lag fanns med i den absoluta tätkampen vid den sista långsträckan:

- Jag var väl 20 sekunder efter dom som var först. Jag kände att jag inte skulle kunna springa om åtta personer och ta in 20 sekunder. Så jag var tvungen att göra något eget. Så jag chansade och tog ett eget vägval. Och det lönade sig inte den här gången, säger Bergman som gick rakt på i den branta och täta terrängen vilket var klart mer tidsödande än att springa runt på stig.

Och därmed försvann Sveriges medaljchanser. Blågult slutade nia.

Guldet gick till Norge som därmed tog sitt tredje raka stafettguld på herrsidan. Segern växer ytterligare i styrka då storstjärnan Olav Lundanes tvingades avstå start på grund av sjukdom. Reserven Gaute Hallan Steiwer kom till Lettland så sent som i går kväll. Eskil Kinneberg tog därmed sitt andra guld under VM i Lettland. Magne Daehli är den enda som därmed varit med vid samtliga tre guld.

Schweiz tog silver och Frankrike brons.

På lördag avslutas orienterings-VM med långdistans.

 

 

 

Herrar: 1) Norge (Gaute Hallan Steiwer, Eskil Kinneberg, Magne Daehli), 107.27, 2) Schweiz (Florian Howald, Daniel Hubmann, Matthias Kyburz), +0.04, 3) Frankrike (Nicolas Rio, Lucas Basset, Frederic Tranchand), +0.10, 9) Sverige Sverige (Jonas Leandersson, Albin Ridefelt, Gustav Bergman), +2.50.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link