In English
Hoppa till sidans innehåll

Tove kom tillbaka - och vann guld

13 MAJ 2018 15:10
Europas bästa orienterare på långdistans heter Tove Alexandersson. I dag krossade hon allt motstånd i återkomsten efter fotstukningen: ”Ett i det närmaste felfritt lopp”, säger Tove.
  • Uppdaterad: 13 MAJ 2018 16:15

I söndags inledde Tove Alexandersson EM i Schweiz med att vinna guld i sprinten. Nu en vecka senare satte hon punkt på samma mästerskap genom att vinna långdistansen.

Däremellan hann hon ta silver i medeldistansen, och i det loppet även stuka foten så att hon tvingades avstå de två stafetterna. Men nu var hon alltså tillbaka:

- Jag valde att inte testa foten alls mellan medeldistansen i onsdag fram till i dag. Jag ville vila den så länge som möjligt. Jag tog mina första löpsteg på uppvärmningen och kände direkt att detta skulle funka. Och under loppet har jag inte känt av foten alls. Men när jag tävlar brukar jag inte känna efter, säger Alexandersson som var några sekunder bakom ryskan Natalia Gemperle vid den första tidspasseringen.

Men efter ungefär en halvtimmes löpning gick hon upp i ledning, och därefter bara växte avståndet till konkurrenterna. Segermarginalen till Gemperle blev fem minuter:

- Det var i det närmaste ett felfritt lopp. Jag har inte gjort något misstag på mer än 20 sekunder. Det handlade mycket om att göra rätt vägval. Jag har pushat på i löpningen där det har gått och så har jag verkligen sänkt farten och varit supernoga in mot kontrollerna för att inte göra några misstag, säger Alexandersson som i och med detta vann sin fjärde raka internationella mästerskapslångdistans.

Och hon kan nu summera ett mästerskap där hon tagit två guld och ett silver på de tre lopp som hon kunnat springa:

- Jag är otroligt nöjd. Bortsett från en enda kontroll på medeldistansen har jag gjort det superbra. Det är klart att den är lite sur. Men jag har gjort så mycket rätt, säger Alexandersson.

Karolin Ohlsson gjorde ett stabilt lopp och slutade nia, och Elin Månsson som gjorde sitt första mästerskapslopp på sex år sprang in som fjortonde.

I herrtävlingen satte norrmannen Olav Lundanes på nytt hemmafavoriterna från Schweiz på plats. Lundanes vann med knappt en minut efter framför allt en mycket stark avslutning på loppet.

De svenska herrarna gjorde en stabil insats med samtliga sex löpare bland de 25 bästa. Emil Svensk lyckades bäst och slutade elva:

- Jag fick reda på att jag skulle springa innan stafetten i går. Jag kom inte riktigt in i loppet från start. Men den sista timmen sprang jag riktigt bra, säger Svensk som avancerade från 29:e till 11:e plats genom sin starka avslutning.

EM i Schweiz är nu slut. Sverige slutade tvåa i medaljligan genom sina två guld och tre silver. Schweiz vann med sina fem guld, fyra silver och två brons.

Redan i augusti är det mästerskapsdags igen för det elitorienterarna. Då väntar VM i Lettland.

 

Damer, 11,2 km: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 80.56, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +5.01, 3) Julia Gross, Schweiz, +5.41.

Övriga svenska placeringar: 9) Karolin Ohlsson, +10.15, 14) Elin Månsson, +12.06, 22) Josefin Tjernlund, +15.05, 23) Lisa Risby, +15.22, 26) Alva Olsson, +17.59, 35) Emma Bjessmo, +21.10.

Herrar, 15,2 km: 1) Olav Lundanes, Norge, 94.42, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.52, 3) Gernot Kerschbaumer, +1.12.

Svenska placeringar: 11) Emil Svensk, +5.51, 14) Fredrik Bakkman, +6.40, 15) Albin Ridefelt, +6.43, 18) Anton Sjökvist, +7.22, 23) Rassmus Andersson, +8.06, 25) Martin Regborn, +9.25.

 

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 
Våra partners
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link