In English
Hoppa till sidans innehåll

Bjessmo om EM-chansen: "Känns väldigt stort"

18 APR 2018 08:04
Emma Bjessmo, IFK Lidingö, är en av fem löpare som mästerskapsdebuterar i seniorsammanhang i samband med EM i Schweiz i början av maj. "Det känns oerhört kul och häftigt!" säger 22-åringen.
  • Uppdaterad: 18 APR 2018 10:05

I den svenska EM-truppen, som presenterades på onsdagen, ryms många världslöpare (se hela truppen HÄR). Men där finns även fem löpare som mästerskapsdebuterar på seniornivå: Emma Bjessmo (IFK Lidingö), Lisa Risby (OK Kåre), Max-Peter Bejmer (IFK Göteborg), Eric Börjeskog (Södertälje-Nykvarn) och Johan Högstrand (IFK Göteborg).

Vi har kollat pulsen på den förstnämnda, Emma Bjessmo, som är minst sagt nöjd:

- Jag är oerhört glad! Att vara med på EM 2018 var ett mål som jag satte redan 2015, efter min sista tävling som junior. Eftersom jag inte visste vad jag skulle förvänta mig av den första tiden som senior valde jag istället att sätta detta långsiktiga mål, för att ha en grundläggande motivation under den övergångsperiod som ofta blir när man lämnar juniorklassen och ska möta de något skräckinjagande storfräsarna i seniorklassen. Länge kändes det här som en avlägsen dröm. Att jag faktiskt står här nu och får denna möjlighet känns väldigt stort.

Berätta om dina förväntningar på EM?

- Schweizarna kommer att bjuda på riktigt bra arrangemang och jag tror att vi löpare kommer att ställas inför utmanande banor oavsett distans. I och med att detta är mitt första stora mästerskap som senior förväntar jag mig många nya intryck och tankar jag kanske inte stött på tidigare. Jag ser också fram emot att få vara en del av laget, skrika mig hes och lära av övriga löpares framsteg och få dela deras glädje och kanske besvikelse. Det kommer att bli en häftig och minnesvärd vecka.

Och om du tänker på hela 2018  vilket är dina viktigaste mål?

- Gällande året i stort hoppas jag att jag fortsätter att känna den glädje jag upplever just nu, både i träning och tävling. Jag ser mycket fram emot stundande Tiomila. Vi är ett härligt gäng brudar som får göra denna resa tillsammans, men EM har hittills varit mitt stora mål i år, och vad jag sätter för målsättning efter den veckan får vi se.

Det känns som att du har klivit upp en nivå i vinter. Berätta om din känsla, stämmer det? Och hur har det i så fall gått till?

- Ja, det har jag absolut gjort. Undetr vintern har jag kontinuerligt fått kvitton på att träningen jag lägger ner leder mig framåt. Att få dessa små bekräftelser gör väldigt mycket för motivationen och jag har känt en oerhörd glädje i det jag lägger ner tid på. Vi är ett härligt gäng i klubben som jag verkligen trivs att träna med och jag tror att glädjen är den viktigaste enskilda faktorn som över tid lett till min utveckling. Sedan har jag haft väldigt lite hinder i min träning de senaste åren och självklart har kontinuiteten, att jag kunnat följa min planering, bidragit mycket. Just denna termin har jag även tagit en paus från studierna (till läkare, red:s anm.) så att även återhämtningsbiten fått sig ett lyft och den biten underskattas nog lite för ofta.

Vad skulle du säga är dina styrkor som orienterare? Och vad är det framför allt du behöver jobba med framåt?

- Min främsta styrka är att jag triggas av nya utmaningar och att ställas inför situationer som jag inte är helt bekväm i. Det är ofta i dessa situationer jag upplever att jag lär mig något nytt om mig själv och därmed utvecklas. Självklart gillar jag inte att misslyckas och kan bli riktigt sur och bitter, men jag känner ingen rädsla inför ett misslyckande, vilket jag ser som en styrka. Sedan är jag väldigt envis, målmedveten och bra på att alltid få med mig något positivt.

- Det jag behöver förbättra för att ta ytterligare kliv framåt är framför allt tekniska moment. Ibland låter jag benen styra farten och då kan tekniken bli lidande och slarviga misstag uppstå.

Du kör både sprint och medel i Schweiz – vad ser du mest fram emot och varför?

- Oj, jag kan omöjligt välja en av dessa distanser som jag ser mer fram emot än den andra. De är helt olika varandra och har båda sin charm, så jag är väldigt glad att jag får möjligheten att utmanas både i de schweiziska byarna och i bergssluttningen.

EM i Ticino pågår 6-13 maj och du kan läsa mer om mästerskapet på arrangörens hemsida.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link