In English
Hoppa till sidans innehåll
Maria Magnusson och Peter Öberg. På fredag tänder de sina pannlampor.

"Ett äventyr i mörker, askul" – "En speciell nerv"

2017-04-21 10:56
På fredag koras årets första svenska mästare på Natt-SM i Östansjö. På plats finns bland andra Peter Öberg och Maria Magnusson, två riktiga natträvar som ska njuta i fulla drag. "Det är en speciell nerv", säger Öberg. "It's awesome", säger Magnusson.
  • Uppdaterad: 2017-04-21 11:23

Till helgen rullar Swedish League vidare med två deltävlingar: Natt-SM sydväst om Hallsberg på fredag och en långdistans i Huskvarna-trakten på söndag. Den sistnämnda tävlingen är uttagningstävling inför årets första världscupomgång i Finland (25-28 maj) vilket har fått till följd att ingen A-landslagslöpare står på startlinjen i Natt-SM. Bara två seniora landslagslöpare är anmälda: utvecklingslandslagets Andrea Svensson, OK Tisaren, och Johanna Öberg, OK Linné.

Totalt är dock 433 löpare redo för den pannlampeupplysta orienteringsfesten i Närke, vilket är ett ordentligt skutt uppåt jämfört med ifjol, då 247 löpare lockades till Blekinge för att mäta sina förmågor i mörker. Och synar man årets startlista finns det - landslagsbortfallet till trots - gott om kompetens bland de anmälda. Världens genom tiderna främste på herrsidan, fransmannen Thierry Gueorgiou, är ett kul exempel. (Han kan dock inte bli svensk mästare då han tävlar för finländska Kalevan Rasti.)

Både på dam- och herrsidan finns många namn som inger respekt. Vi har tagit ett snack med två av dem; Peter Öberg och Maria Magnusson.

Peter Öberg är tvåfaldig svensk nattmästare och representerade Sverige på VM så sent som i augusti. Sedan dess har han sagt tack och hej till landslaget - och träningsdosen är numera en helt annan. Men nu taggar Hällenlöparen igång för ännu en SM-tävling:

- Det ska bli kul! Jag har inte sprungit alls mycket orientering i vinter så det blir spännande. Formen är faktiskt lite bättre än jag förtjänar. Men det är ganska stor variation i formen. Jag har tränat väldigt lite sedan VM. Något bättre efter nyår då har jag kört cirka tre-fyra gånger i veckan, men det har blivit ganska få orienteringspass, säger Öberg som hoppas att rutin ska räcka långt.

- Alla kan vinna, så visst kan jag vinna. Men jag ser inte mig själv som en favorit. Jag är minst 5 minuter långsammare på en 14-kilometersbana än vad jag har varit de senaste tio åren. Men jag gör mitt bästa så får vi se. Jag hoppas på klurig, detaljerad terräng med fint underlag och en inte för kuperad bana.

Vad är Natt-SM för dig?

- En kul tävling med en speciell nerv. Svår nattorientering är alltid kul för det är svårare än vanlig orientering.

Du har vunnit två SM-titlar på natten - 2008 och 2009 - varför passar det dig?

- Som junior och yngre senior var jag ganska kass på nattorientering. Men i och med att jag blev mer komplett som orienterare och fick högre precision i min orientering så lärde jag mig även behärska natt. Just i år tror jag att det passar mig bra om det blir en del rakt-på-orientering på natten, eftersom jag inte orkar springa så väldigt snabbt.

 

Peter Öberg på VM i Bohuslän ifjol. Maria Magnusson på EM i Portugal 2014. Bilder: Stina Loman och Malin Fuhr

 

En annan löpare som var blågul ifjol och som har två Natt-SM-titlar (2008 och 2012) är Maria Magnusson. Sävedalenlöparen ser verligen fram emot veckans fredagsmys:

- Jag tänker att det ska bli superfint och tufft som sjutton. Målsättningen är att göra ett riktigt fokuserat OL-lopp och kämpa oavsett kroppens dagsform.

Efter en längre "småbarnsföräldersperiod" med dålig sömn känner Maria att formen är på väg uppåt. Och hon vet att hon kommer att trivas i skogen.

- Terrängen är ju inte helt okänd för mig som är uppvuxen i Örebro, så jag förväntar mig fina detaljrika höjder blandat med tuffa myrar och steniga stråk. Den passar mig.

Kan du vinna?

- Startar en kan en ju vinna. Jag ser fram emot ett äventyr i mörker, askul! Ett natt-SM är den fetaste nattävlingen för damer - det borde finnas många fler, till exempel 10mila + Venla, hint hint!

Vad gör Natt-SM så speciellt?

- SM generellt känns alltid speciellt, det är liksom fint att få vara med när det är svenskt mästerskap och jag är alltid less när jag missar. Sedan har Natt-SM en kanske än mer framskjuten plats i mitt hjärta då jag tog mitt första SM-guld i just natt i Trosa 2008. Det tog mig ganska många år från att jag blev senior till jag faktiskt var med i Sverigeeliten och vägen var allt annat än rak, men på natt-OL-tävlingar kunde jag hävda mig relativt tidigt så det blev liksom en positiv boost för mitt kämpande.

Skulle du säga att nattorientering passar dig?

- Jag älskar orientering. På natten blir det ännu mer av den varan. It's awesome!

Här hittar du totalställningen i Swedish League

Här hittar du totalen i U23-cupen för damer
Här hittar du totalen i U23-cupen för herrar

Här hittar du SM-arrangörens hemsida

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link