In English
Hoppa till sidans innehåll
YES! Kalle Dalin, ny förbundskapten för juniorerna, tycker att den här bilden beskriver honom rätt bra.

Dalin ny förbundskapten för juniorerna: "Vill att de ska våga sikta mot stjärnorna"

2017-11-10 09:51
Kalle Dalin är klar som ny förbundskapten för juniorlandslaget. "Jag är både stolt och otroligt glad för att få jobba för Sveriges bästa juniorer", säger den forne EM-guld-medaljören som även kommer att få ett ansvar för RIG och NIU.
  • Uppdaterad: 2017-11-10 10:05

Susanne Barkholt Wiklund, som tidigare ansvarat för junior- och utvecklingslandslag, kommer framöver att fokusera på seniorerna. Nu har Svenska Orienteringsförbundet hittat en ny förbundskapten för juniorerna i Kalle Dalin, som i dagsläget jobbar på Dala Sports Academy.

När Dalin tillträder kommer även ansvaret för orienteringens gymnasiemiljöer att flyttas helt in i landslagsteamet. Den nye juniorkaptenen blir då Svenska Orienteringsförbundets ansvarige i alla frågor som rör RIG och NIU (Riksidrottsgymnasier och Nationellt godkända idrottsutbildningar).

Dalin, som redan under våren var involverad i landslaget som tekniskt ansvarig tillsammans med Eva Jurenikova, presenterades i sin nya roll under torsdagen då Blågults höstsamling inleddes i Kolmården.

- Jag är både stolt och otroligt glad för att få jobba för Sveriges bästa juniorer. Även min fru Johanna är nog glad, för nu kommer nattsömnen att bli normal igen. Jag har varit riktigt nervös innan det här blev klart, och har varit vaken på nätterna i över en vecka, berättar Kalle, som inte tvekade en sekund när tjänsten utlystes.

- Jag ser fram emot att, tillsammans med klubbtränare och gymnasietränarna, stötta löparna i att bli drivna orienterare som tar ansvar för sin utveckling. När löparna står på startlinje i den svenska landslagströjan vill jag att de ska känna att de fått möjligheten till riktigt bra förberedelser.

- Jag vill att löparna ska våga sikta mot stjärnorna. Om de sedan "bara" kommer upp till molnen ska de känna att det var värt att satsa.

Landslagschef Håkan Carlsson hade många kompetenta sökande till tjänsten och han är övertygad om att Kalle Dalin kommer att tillföra oerhört mycket till organisationen:

- Kalle har stor erfarenhet, både som aktiv och tränare. Han är en kille som alltid ger allt och jag vet att han passar bra in i teamet. Det här känns riktigt bra.

Även Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet, beskriver värvningen som klockren:

- Grymt kul med Kalle! Med hans höga kompetens, driv och inspirerande ledarskap kommer han att skapa stort värde för SOFT, landslagsorganisationen, våra RIG och NIU och inte minst för alla våra hungriga juniorer.

Ingen lämnar organisationen, men en ny heltid tillkommer – hur är det möjligt?

- Tack vare stöd från Riksidrottsförbundet har vi fått en fantastisk möjlighet att stärka organisationen, utan att Svenska Orienteringsförbundets kostnader för landslaget ökar jämfört med tidigare år. Vi har fått en tydlig ökning på projektpengar från Riksidrottsförbundet, från en till en och en halv miljon. Det gör att vi kan genomföra den här satsningen, i alla fall de kommande två åren, förklarar Tomas Stenström, som också är nöjd med att RIG och NIU återigen får en tydlig koppling till landslagsteamet.

Formellt tillträder Kalle Dalin sin tjänst från och med årsskiftet.

Så här kommer landslagsledningen att se ut från och med 1 januari 2018:

  • Håkan Carlsson – landslagschef och förbundskapten seniorer
  • Susanne Barkholt Wiklund – förbundskapten seniorer och utvecklingslandslag
  • Kalle Dalin – förbundskapten juniorer och ansvarig för RIG/NIU
  • Thierry Gueorgiou – assisterande förbundskapten med ansvar för orienteringsteknik
  • Erik Mattsson – landslagsadministratör för samtliga fyra grenar

Utöver denna SOFT-anställda kvintett finns inom landslagsteamet ett starkt resursteam med kompetenta personer inom fysiologi, nutrition, psykologi och medicin.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link