In English
Hoppa till sidans innehåll

Dubbla svenska silver i JVM-premiären: ”Hade jag inte vågat tro”

07 JUL 2019 15:18
Tilda Östberg och Samuel Pihlström blev medaljörer i sina första JVM-lopp någonsin. De tog silver på sprinten utanför danska Århus.
  • Uppdaterad: 07 JUL 2019 15:18

Ett oprövat svenskt landslag levererade direkt. Det blev två blågula orienteringssilver när juniorvärldsmästerskapen i Danmark under söndagen inleddes med sprint. JVM-debutanterna Tilda Östberg, till vardags i Tove Alexanderssons klubb Stora Tuna OK, och Samuel Pihlström, hemmahörande i Göteborgsklubben OK Landehof, var ansvariga för denna premiärsuccé.

– Jag är verkligen nöjd med mitt lopp och har inte gjort något misstag, säger Tilda Östberg.

Östberg, som bara var tre sekunder bakom segrarinnan Eline Gemperle från Schweiz, tycker att det var ett klurigt sprintlopp där det gällde att fokusera hela vägen. JVM-silvret blev en fin fortsättning på hennes suveräna sprintsäsong som även inkluderat ett individuellt SM-guld i D18-klassen samt ytterligare ett SM-guld i sprintstafett.

För Samuel Pihlström upprepade sig historien från ungdoms-EM 2018. Då besegrades han av australiske sprinttalangen Aston Key men fick ändå guldet eftersom han var den högst placerade löparen från Europa. I JVM fortsatte alltså Key att spöka för Pihlström, som nu fick nöja sig med silvermedaljen. Men nöjd hade han inga problem att känna sig.

– Riktigt sjukt faktiskt. Det hade jag inte vågat tro innan, säger Samuel Pihlström.

Varför gick det vägen?

– Jag tror att jag var bra förberedd och är i bra form. Men det ska springas om det också och jag gjorde det riktigt bra.

Noterbart är att flera svenskar hamnade precis utanför prispallen. I killarnas lopp var Axel Granqvist, fjärde plats, bara sekunder från ett brons medan sjätteplacerade Gustav Runefors inte heller var långt efter. På tjejsidan kom Alva Sonesson och Isa Envall fyra respektive femma. Med andra ord placerade sig halva landslagstruppen på topp sex.

– Det är jätteroligt. Alla visar en enormt hög nivå. Alla tolv (i truppen) visar att vi är här för att slåss om fina placeringar. Gör man en riktigt bra prestation kan det bli en hur bra placering som helst. Det var ju ingen som planerat att det skulle bli så här, säger juniorlandslagets förbundskapten Kalle Dalin som samtidigt understryker att man jobbat hårt med förberedelserna inför sprintloppen.

Blev du lite överraskad ändå?

– Absolut. Överraskad och grymt imponerad, säger Dalin.

I morgon fortsätter juniorvärldsmästerskapen med långdistans utanför Silkeborg.

– Nu får vi njuta och slå oss för bröstet några timmar. Men när vi drar igång genomgången inför ”lången” är det det som gäller, avslutar Kalle Dalin.

Resultat, Sprint, JVM i Danmark 2019

W20
1) Eline Gemperle, Schweiz, 12.18, 2) Tilda Östberg, Sverige, +0.03, 3) Grace Molloy, Storbritannien, +0.14.
Övriga svenska placeringar:
4) Alva Sonesson, +0.18, 5) Isa Envall, +0.19, 15) Hanna Lundberg, +0.51, 19) Ella Olsson, +1.01, 23) Johanna Källvik Leufvén, +1.04.

M20
1) Aston Key, Australien, 12.20, 2) Samuel Pihlström, Sverige, +0.13, 3) Guilhem Elias, Frankrike, +0.14.
Övriga svenska placeringar:
4) Axel Granqvist, +0.19, 6) Gustav Runefors, +0.21, 11) Emil Auselius, +0.34, 14) Viktor Svensk, +0.35, 19) Erik Herne, +0.42.

Skribent: Victor Lundmark
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons