In English
Hoppa till sidans innehåll

Fem svenskar på pallen på knock-out-sprinten

22 SEP 2018 18:55
Svensk trippel på damsidan och två svenskar på pallen på herrsidan. Det blev en ny fin svenskdag på Euromeeting när det nya formatet knock-out-sprint stod på programmet. ”Tufft men kul”, var segrande Karolin Ohlssons summering.
  • Uppdaterad: 22 SEP 2018 18:55

I dag fortsatte Euromeeting i Danmark med knock-out-sprint. En prolog på förmiddagen där de bästa löparna tog sig vidare till kvartsfinaler, semifinaler och final.

Och det visade sig vara ett format som passade de svenska löparna bra. Framför allt på damsidan. Där tog sig trion Karolin Ohlsson, Lina Strand och Alva Olsson till final. Och det var en blågul kamp hela vägen in mot målet.

Där var Karolin Ohlsson starkast steget före Strand och Alva Olsson. En svensk trippelseger alltså:

- Det var en väldigt tuff dag, med fyra lopp. Det är så korta heat att det är svårt att komma loss. Det blir ganska hetsigt. Men det var en kul tävlingsform, säger Karolin Ohlsson som till finalen valde en lite annorlunda taktik och hålla sig något steg bakom och så sätta in stöten mot den sista kontrollen.

Det visade sig vara ett segerrecept.

- Jag tycker att det var ett kul format på tävling. Nu var det helt rakt, ingen gaffling och även om det blir lite hetsigt så tycker jag att det är bättre för det är lätt att det blir orättvist när det är gafflat, säger Ohlsson.

På herrsidan tog sig bara tre av tolv svenskar tog sig vidare från förmiddagens kval. Men två av dessa tog sig på ett imponerande sätt hela vägen fram till final; Anton Sjökvist och Isac von Krusenstierna.

I finalen ställdes de mot flerfaldige världsmästaren Matthias Kyburz och sommarens silvermedaljör från VM-sprinten Tim Robertson.

- Kyburz hade tagit ett eget vägval och skapat en lucka med några kontroller kvar. På väg mot den sista kontrollen var det vägval och där höjde jag farten och fick till ett bra vägval och gick jag upp som tvåa bakom Kyburz, säger junioren von Krusenstierna som sprang i mål sex sekunder bakom schweizaren.

- Jag har känt mig väldigt stark fysiskt hela dagen. Det var egentligen inga problem att hänga med löpmässigt.

 

Gillade du knock-out-sprinten som tävlingsform?

- Jag tycker att det funkar. I vissa heat blev det visserligen mest löpning i ett led. Men i andra heat blev det klart mera spridning. Och jag tycker att banläggningen var utmanande, så det var en kul tävlingsform, säger tvåan von Krusenstierna  som var tre sekunder före trean Anton Sjökvist i mål.

I morgon avslutas Euromeeting i Danmark med individuell sprint. Noterbart är att om knappt två veckor är det dags för ny knock-out-sprint; då vid världscupfinalen i Tjeckien.

 

 

Damer: 1) Karolin Ohlsson, Sverige, 9.32, 2) Lina Strand, +0.01, 3) Alva Olsson, Sverige, +0.03.

Ut i semifinal: Sara Hagström (sprang inte semifinalen på grund av känningar i en fot)

Ut i kvartsfinal: Lilian Forsgren, Emma Bjessmo.

Ut i kvalet: Tilda Johansson, Gabriella Gustafsson, Jennie Börjesson-Eriksson, Johanna Börjesson-Eriksson

 

Herrar: 1) Matthias Kyburz, Schweiz, 8.15, 2) Isac von Krusenstierna, +0.06, 3) Anton Sjökvist, +0.09.

Ut i kvartsfinal: Eric Börjeskog.

Ut i kvalet: Anton Johansson, Erik Berzell, Kent Ohlsson, Jens Rönnols, Max Peter Bejmer, Oskar Andrén, Filip Grahn, Anton Forsberg, Ville Johansson.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link