In English
Hoppa till sidans innehåll

Finsk seger i 25manna - IFK Göteborg tvåa

2017-10-07 16:42
Finländska Tampereen Pyrintö vann 25manna 2017, 1.38 före IFK Göteborg och 5.09 före Södertälje-Nykvarn. "Det här är stort för klubben. Det är något vi verkligen satsat på", säger Tampereen Pyrintös svenske stjärna Johan Runesson.
  • Uppdaterad: 2017-10-07 17:05

Årets 25manna avgjordes i Botkyrka och redan ganska tidigt skaffade två lag - Tampereen Pyrintö och IFK Göteborg - ett försprång gentemot övriga fältet. IFK Göteborg, som tidigare i år vunnit både Tiomila och Jukola, hade gott hopp om att kunna ordna ytterligare en stafettseger, men den här gången ville det sig inte hela vägen.

På näst sista sträckan gick Blåvitts Eskil Kinneberg ut cirka 25 sekunder före Tammerforsgängets Johan Runesson, och inför den avslutande damsträckan var det helt jämnt mellan de båda lagen.

- Jag gick ut hårt och såg Eskil på väg till ettan, men jag gjorde en lite krok och fick fortsätta jaga. Sedan, vid femte eller sjätte kontrollen, såg jag plötsligt Eskil komma in från sidan och då var det han som hade gjort en liten miss. Då var jag ikapp och tänkte bara: "gött!" Därefter låg vi tillsammans och växeldrog, berättar Runesson.

Den avgörande fighten stod mellan IFK Göteborgs Sara Hagström och Tampereen Pyrintös Venla Harju. Stressnivån var minst sagt hög och båda löparna orienterade halvknackigt. Efter ett tekniskt krävande parti var finländskan plötsligt loss.

- Vi gjorde misstag båda två, men jag visste faktiskt inte att jag var i ledning förrän jag kom in mot arenan och hörde speakern. När jag såg de andra löparna i laget kom glädjetårarna, jublar Harju.

För Sara Hagström blev det ingen minnesvärd dag:

- Laget gjorde det superbra, men jag är såklart besviken med min egen insats. Jag kunde ha gjort det här så mycket bättre. Jag kände att jag var lite starkare än Venla i löpningen, men jag hittade inte flytet i orienteringen och gjorde ett dåligt lopp rent taktiskt. Med facit i hand skulle jag ha jag avvaktat lite mer och inte tagit så många egna initiativ ... Jag skulle gärna göra om det här loppet.

Senast ett svensk lag vann 25manna var 2014 då IFK Lidingö klev överst på pallen. Därefter blev det två raka segrar för norska Halden, och i år blev det alltså finländskt i topp. För Tampereen Pyrintö var det här andra segern i den svenska jättetävlingen.

- Det här är stort för min klubb, vi satsar rejält på 25manna och har 100 pers på plats, säger Johan Runesson.

- Det här är klubbens säsongsavslutning och vi har ju inte vunnit sedan 2011. Riktigt kul! Sedan känns det ju inte fel att snuva IFK Göteborg på segern, jag har några kompisar där så det är riktigt gött.

Resultat 25manna 2017
1) Tampereen Pyrintö 309:14, 2) IFK Göteborg +1:38, 3) Södertälje-Nykvarn +5:09, 4) OK Linné +5:56, 5) Halden SK +15:15, 6) Hiidenkiertäjät +15:43, 7) MS Parma +17:10, 8) OK Pan-Kristianstad +17:30, 9) OK Kåre +17:33, 10) IFK Lidingö SOK +17:36.

arrangörens hemsida hittar du samtliga resultat.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link