In English
Hoppa till sidans innehåll

Galen svensksuccé när världscupen kom till Norge

31 AUG 2018 16:49
Sverige vann dubbelt när För-VM i Norge inleddes med en långdistans. Tove Alexandersson klev återigen överst på pallen - liksom Gustav Bergman, som ordnade karriärens första seger i världscupen. Karolin Ohlsson slutade trea, hennes första pallplats.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2018 17:12

Omgång tre av fyra i orienteringens världscup inleddes med en långdistans i skogarna nordöst om Halden - i närheten av det område där VM avgörs om ett år. Och det tycks vara en terräng som svenskarna gillar.

På herrsidan grejade Gustav Bergman karriärens första individuella seger i världscupsammanhang. En seger som också innebär ett viktigt trendbrott; de svenska herrarna hade inte vunnit en långdistans i världscupen sedan Martin Johansson tog hem en jaktstart i Norge 2009.

- Det var på tiden, och det känns såklart väldigt skönt! Det har varit väldigt nära, väldigt många gånger och det har varit lite frustrerande, för jag har ofta sprungit riktigt bra på hemmaplan. Men internationellt har jag aldrig fått till det ordentligt i de individuella loppen, säger Bergman som startade i ett våldsamt tempo och tidigt skaffade sig en klar ledning.

- Jag kände mig stark och bättre fysiskt än jag gjort på väldigt länge. Och jag körde den taktiken jag brukar köra när jag känner mig fräsch; att bara gå ut så fort jag kan och försöka hålla hela vägen. Det funkade jättebra i dag, säger Bergman som vann 35 sekunder före hemmalöparen och regerande världsmästaren Olav Lundanes och ytterligare tre minuter före Matthias Kyburz, Schweiz.

- Det var mer eller mindre ett perfekt lopp. Men jag tröttnade lite efter halva loppet ungefär och det blev mer kuperat på andra halvan. Jag tror att det var det som gjorde att jag tappade lite på Olav (Lundanes) på slutet.

Här går VM nästa år - vad tänker du kring det?

- Det är klart att det känns bra. Får jag till ett sådant här lopp på VM nästa år, då är det inte många som kan utmana mig.

På damsidan vann världscupledande segermaskinen Tove Alexandersson, som var hela 3.29 före norskan Kamilla Olaussen. Trea kom ytterligare en svenska; Karolin Ohlsson, som för första gången någonsin fick kliva upp på pallen i världscupen.

- Jättekul att få springa i nordisk terräng igen. Det var ett väldigt bra lopp orienteringstekniskt, jag har inte gjort något misstag direkt. Jag tog ett lite dåligt vägval på en långsträcka men annars var det väldigt bra, säger Alexandersson.

- Jättekul att det räckte så långt, säger Ohlsson.

- Jag hade ett jättebra lopp på gång, men sedan ballade det ur lite i slutet. Jag klantade mig till tionde kontrollen så jag var lite sur när jag gick i mål. Men det är jättekul att komma topp-tre, är supernöjd med det.

Och i det svenska laget fanns det fler som hade anledning att vara nöjda; Emil Svensk blev fyra, Albin Ridefelt femma, Lina Strand sexa och Lisa Risby nia. Inte konstigt att förbundskapten Susanne Barkholt sken som en sol under den mulna norska himlen:

- Det här var en riktigt härlig start på världscuphelgen. Lite revansch från VM för många av löparna och en grym laginsats. vi är supernöjda.

I morgon fortsätter tävlingarna i Norge med två lopp, prolog med efterföljande jaktstart.

Resultat, långdistans, världscupen
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 64.33, 2) Kamilla Olaussen, Norge, +3.29, 3) Karolin Ohlsson, Sverige, +4.41. Övriga svenska placeringar: 6) Lina Strand +6.39, 9) Lisa Risby +8.12, 17) Alva Olsson +10.38, 21) Sara Hagström +11.06, 28) Lilian Forsgren +12.40, 68) Josefin Tjernlund +23.08.
Herrar
1) Gustav Bergman, Sverige, 77.36, 2) Olav Lundanes, Norge, +0.35, 3) Matthias Kyburz, Schweiz, +3.34. Övriga svenskar: 4) Emil Svensk +4.37, 5) Albin Ridefelt +4.48, 12) Johan Runesson +7.04, 13) William Lind +7.41, 14) Martin Regborn +7.44, 22) Anton Sjökvist +9.35, 43) Rassmus Andersson +14.02.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link