In English
Hoppa till sidans innehåll

Hagström sexa i medeldistansen

07 AUG 2018 14:54
Sara Hagström blev sexa och bästa svenska i VM-medeldistansen. ”Jag är jätteglad”, säger Hagström som var på medaljplats fram till den näst sista kontrollen. Regerande mästarinnan Tove Alexandersson hade en nattsvart dag.
  • Uppdaterad: 07 AUG 2018 14:57

I dag var det dags för den första skogsdistansen under VM i Lettland. Och det bjöds på en hel del misstag i den bitvis riktigt täta lettiska skogen.

En av de som hade det allra tuffast var dubbla regerande mästarinnan Tove Alexandersson som fick en riktigt knackig start med ganska stora misstag på de två första kontrollerna. Och sedan till den tredje blev det ännu värre.

- Jag har haft jättesvårt med den här terrängen hela tiden. Det är något med min hjärna och den här terrängen som inte går ihop. Hade hoppats på att jag skulle ha extra fokus och verkligen få till det i dag. Men nej, säger Alexandersson.

 

Vad var det som hände vid den tredje kontrollen?

- Jag hamnade vid fyran och trodde att jag var vid trean. Från fyran fortsatte jag mot trean och då stämde ingenting så klart. Jag letade efter fyran fast det var trean jag inte hade tagit. Jag är fortfarande förvirrad. Det är lite oklart var jag varit. Men jag hade inga tankar på att avbryta loppet. Jag tycker att det är roligare att vara ute i skogen att springa än att vara här, så det var bara att köra på, säger Alexandersson som hade 60:e tid i mål men hade inte tagit alla kontroller och diskades därmed.

Bästa svenska blev Sara Hagström som i sitt första VM-lopp på en skogsdistans (hon sprang sprint vid VM i Sverige 2016). låg på medaljposition fram till den näst sista kontrollen där hon gjorde ett misstag som innebar att hon slutade sexa, 21 sekunder från bronset:

- Klart att jag grämer mig lite över misstaget precis på slutet. Men på det stora hela är jag väldigt nöjd med mitt lopp. Jag har gjort precis det jag hade tänkt på förhand. Har haft fullt fokus på tekniken, säger Hagström som fick en riktigt bra inledning på loppet:

- Jag vet att jag är bra på öppningar på lopp. Jag springer fort utan att jag vet om det. Sedan har jag problem med att hålla farten hela vägen in och det är typiskt att misstaget kom just då.

Helena Bergman slutade sjua, fyra sekunder bakom Sara Hagström:

- Jag har gjort det tekniskt precis så bra som jag kunnat. Det fysiska däremot var allt annat än bra. Jag önskar ingen annan att springa en VM-final med den här kroppen. Men jag krigade hela vägen och jag är glad att det räckte så långt som till sjunde plats, sedan är det klart att de där sekunderna som skiljer upp till bronset hade jag ju kunnat hitta ute längs banan, säger Bergman.

För fjärde svenskan Karolin Ohlsson var det en tung dag som slutade med 21:a plats.

Guldet gick till ryskan Natalia Gemperle som därmed vann sitt första individuella VM-guld. Finskan Marika Teini tog silver och stora skrällen var fransyskan Isia Basset som tog brons.

 

Damer: 1) Natalia Gemperle, Ryssland, 32.02, 2) Marika Teini, Finland, +1.30, 3) Isia Basset, Frankrike, +1.54.

Svenska placeringar: 6) Sara Hagström, +2.15, 7) Helena Bergman, +2.19, 21) Karolin Ohlsson, +5.17.

Tove Alexandersson felstämplat.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link