In English
Hoppa till sidans innehåll
Richard Hermansson och Mats Troeng kommenterar VM 2017.

Här är duon som kommenterar VM

2017-06-21 13:24
VM närmar sig och nu kan vi berätta att det både blir nytt och rutinerat i TV4-gruppens sändningar. Mats Troeng, som ifjol var SVT-expert i Bohuslän, kommer tillsammans med Richard Hermansson att guida tv-tittaren genom dramatiken i Estland.
  • Uppdaterad: 2017-06-21 14:15

För en tid sedan stod det klart att TV4-gruppen sänder VM (30/6-7/7) i C More, TV 12 och TV4 Sport (läs mer här). Nu vet vi också vilka som kommenterar de fem loppen.

Huvudkommentator blir Richard Hermansson, som varit tv-kommentator i fyra år och under den tiden arbetat med en rad olika idrotter.

- Det har varit Hockey-VM, SHL, Hockeyallsvenskan, handboll, Superettan, innebandy ... ja, det har blivit lite av varje och nu ser jag verkligen fram emot att även få kommentera orientering, berättar Hermansson, som innan tv-karriären tog fart jobbade med lokalradio.

- Jag var på P4 Skaraborg och P4 Göteborg, och redan på den tiden var jag väldigt bred. Jag har hela vägen gjort många olika idrotter och det är något jag gillar. Det känns berikande, säger 26-åringen.

Vilken relation har du till orientering då?

- Jobbmässigt har jag bevakat O-Ringen för en lokaltidning, men tv-mässigt blir det här premiären. Det var länge sedan jag själv orienterade, men att springa långt är ett av mina stora intressen så konditionsbiten har jag bra koll på. Sedan handlar ju allt om förberedelser, att göra sin läxa och där skulle jag säga att Björn Geijer på TV4-gruppen är en förebild. Det är en rutinerad herre som behärskar många idrotter. Per Forsberg, som kommenterar mycket orientering, är en annan inspiratör. Han är ett riktigt proffs, vilken idrott han än tar sig an. Sedan är det självfallet viktigt att man får en skicklig expert vid sin sida.

Experten i det här fallet är ett mycket välbekant namn i svensk orientering. Teknikexperten och före detta landslagslöparen Mats Troeng, som bland annat varit en viktig kugge i SVT:s sändningar, blir nu TV4-expert.

- Det känns inspirerande att få vara med även i år. Kvaliteten på produktionerna har höjts några snäpp de senaste åren, bland annat tack vare klokt nyttjande av gps-tracking och löpande kameramän. Jag minns att jag mitt under sändning i Strömstad ifjol kände ”wow, här ser tittarna verkligen vad orientering handlar om, det här är bra tv”. I och med att det är samma produktionsteam även i år tror jag vi kan förvänta oss hög klass på produktionen, säger Troeng, som har ambitionen att vända sig till den idrottsintresserade allmänheten, snarare än den inbitne orienteraren.

Vilka chanser har svenskarna att lyckas i Estland?

- Den blågula insatsen på världscupen i Finland nyligen var en av de bästa vi sett i de sammanhangen. Självförtroendet i truppen är på topp inför VM. I och med att konkurrensen är så hård i det svenska laget behöver löparna, särskilt på herrsidan, lägga stort fokus på att kvalificera sig. Den "kvalificeringsformtoppen" spillde nog över på världscupen i Finland, som gick veckan efter de svenska VM-testerna. Det kan vara en liten del i förklaringen till succén.

- I Estland är terrängen mer neutral och de andra nationernas deltagare kommer formtoppade. Som alltid är det viktigt att vara ödmjuk och göra jobbet den dag det verkligen gäller. Lyckas våra löpare med det finns det stora medaljchanser på varje distans för såväl damerna som herrarna.

Samtliga VM-lopp kommer att sändas på C More utan avbrott. Vad gäller de mer traditionella kanalerna kommer de tre skogsdistanserna och stafetterna att visas i TV12 medan de två sprintdistanserna kommer att sändas i TV4 Sport.

Läs även: Här är den svenska VM-truppen

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link