In English
Hoppa till sidans innehåll
SPRINTMÄSTARE. Under lördagseftermiddagen delade Jerker Lysell och Jonas Leandersson med sig av sina kunskaper om träning.

Landslaget tar sats mot 2017

12 NOV 2016 13:31
Nu i veckoslutet har orienteringslöparna sin traditionsenliga höstsamling, med OL-galan som festlig höjdpunkt. 2017 års landslagstrupper finns på plats och vägen fram till VM och JVM spikas. Här kan du läsa om senaste nytt.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2016 14:27

Just för tillfället kryllar det av blågula elitorienterare i Ånnaboda, strax utanför Örebro. Höstsamlingen innebär föreläsningar, träningar, tester och planering och de allra flesta landslagslöparna – juniorer som seniorer – är på plats.

För seniorerna är det stora målet 2017 VM i Estland, 30/6-7/7, medan juniorerna blickar fram mot ett JVM i Finland 10-15/7.

HÄR kan du se alla landslagsaktiviteter – läger som tävlingar – som finns inplanerade under 2017. Du kan också läsa om grundtankar i landslagsverksamheten, målsättningar för året, uttagningskriterier med mera.

Gällande landslagsorganisationen 2017 har förbundskapten Håkan Carlsson kunnat presentera ett par förändringar. Bland annat försvinner två trotjänare, landslagsläkaren Mia Jodal samt Mattias Karlsson, som arbetat med orienteringsteknik.

- De båda har funnits med under väldigt många år och resor och har gjort ett fantastiskt jobb för svensk orientering. Det känns härligt att de båda är här under helgen så att vi har möjlighet att tacka av dem ordentligt, säger Håkan Carlsson.

En annan nyhet i organisationen är att landslagsnaprapaten Martin Holth Johanessen får ett utvidgat engagemang som medicinsk koordinator.

- Nu när Martin har lite mer tid att koordinera det medicinska arbetet tänker vi bland annat att vi ska försöka etablera ett större nätverk med idrottsmedicinska kompetenser runtom i Sverige, ett nätverk löparna kan ha hjälp av i sin vardag och som vi också kan ha en tätare kontakt med så att vi får en tydligare röd tråd och uppföljning kring det vi gör, säger Håkan Carlsson.

På det orienteringstekniska området står det klart att Kalle Dalin, till vardags vid Dala Sports Academy, och Eva Jurenikova, headcoach i Halden, blir resurspersoner på resan mot sommarens mästerskap.

- Även på den orienteringstekniska sidan lägger vi lite mer fokus och resurser i och med att Eva och Kalle nu anställs på deltid. Deras huvuduppgifter blir att säkerställa kvalitén på orienteringsträningarna med landslaget, men också att jobba med analys och utveckling av det orienteringstekniska området på olika sätt, säger Carlsson, som fortsätter:

- Förutom dessa tillskott till organisationen så fortsätter de flesta övriga i de roller de haft tidigare och jag är väldigt glad och nöjd med det team vi har och den väldigt höga kompetens vi har på alla  resurspersoner runt landslagsverksamheten. Det ser mycket bra ut inför 2017.

Under samlingen i Ånnaboda har landslagslöparna Martin Regborn, Tove Alexandersson, Jerker Lysell och Jonas Leandersson bjudit på sina tankar kring träning för att nå världstoppen. Bland åhörarna fanns inte bara landslagkollegorna utan även ett 60-tal tränare som är på plats för den årliga tränarträffen som arrangeras parallellt med landslagets höstsamling.

För löparna har föreläsningar varvats med träningar i ett vintrigt Kilsbergen och för tränarna har det funnits utrymme för reflektioner och kompetenshöjning.

- Det har varit en givande samling så här långt. Viktigt och bra att vi kan ses en gång per år både landslagslöpare och tränare runtom i Sverige för att prata ihop oss, byta erfarenheter och tillsammans skapa en röd tråd i det vi gör och med gemensamma krafter jobba mot att skapa världens bästa landslag över tid, säger Håkan Carlsson.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link