In English
Hoppa till sidans innehåll

MÄSTARN VANN VM-BRONS

01 JUL 2017 19:29
Han hade inte sprungit en enda sprint sedan han vann förra årets VM i Sverige. Men skadeförföljde Jerker Lysell lyckades igen och tog brons när VM i Estland inleddes med sprint.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2017 20:16

I dag drog VM i Estland igång med sprint i de centrala delarna av Tartu.

På herrsidan blev det inte helt oväntat ett sekunddrama.

Emil Svensk ledde fram till varvningen, men tappade på den andra halvan av banan och slutade 16:e. Men det fanns två svenskar som var med i medaljkampen hela vägen. Världsmästaren från VM-sprinten 2015 i Skottland, Jonas Leandersson slutade femma, och för den regerande mästaren Jerker Lysell blev det ännu en medalj.

Denna gång i form av brons. Och det är bragdstämpel på Lysells medalj. Han har haft stora problem med skador under de fem senaste åren.

Under vintern och våren har det varit vaderna som strulat för Lysell, och faktum är att VM-sprinten var hans första tävling för året:

- Om jag ska vara ärlig så har jag faktiskt tvivlat lite på om jag skulle kunna vara med här. Så sent som för fem dagar sedan fick jag avbryta mina pass på grus och springa på gräs i stället för kroppen fixade inte ett helt gruspass. Men de senaste dagarna har det känts allt bättre, säger Lysell som låg femma med mindre än en minuts löpning kvar.

Men Lysell avslutade mycket starkt och tog sig hela vägen upp på pallen, marginalen till fyran Matthias Kyburz var en halv sekund.

- Jag har gjort bra avslutningar på VM de senaste åren, och det hade jag i år också. Jag gjorde egentligen bara ett misstag på banan när jag var på väg att springa in i förbjudet område, men jag tvärnitade och fick starta om. I övrigt var det ett mycket bra lopp, och misstaget var inget som jag förlorade guldet på, säger Lysell som var fem sekunder bakom guldvinnande Daniel Hubmann, Schweiz.

För Lysell var det tredje VM-medaljen i sprint på tre år. Resultatraden har varit trea, etta och nu trea.

- Det går upp och ner, ler Lysell. Det är skönt att få med mig några medaljer längs vägen och att allt inte bara är ett skadehelvete.

För Jonas Leandersson var det blandade känslor efter loppet:

- Ja, det får jag säga. Femteplatsen är ju ingen drömplacering. Jag tycker att jag fick en väldigt bra start och kom in i det, men sedan tog det bara slut efter varvning. Jag fick kämpa så oerhört fysiskt.

Ytterligare en svensk slog sig in bland de tio främsta, detta genom sjundeplacerade Martin Regborn.

På damsidan vann favoriten Maja Alm, Danmark överlägset. Bästa svenska blev Karolin Ohlsson som slutade som en besviken elva och Lina Strand på placeringen bakom. Tove Alexandersson kunde inte starta på grund av förkylning.

I morgon fortsätter VM i Estland med sprintstafett i Viljandi. Vilka som springer i det svenska laget presenteras senare i kväll.

 

Herrar: 1) Daniel Hubmann, Schweiz, 14.30, 2) Frederic Tranchand, Frankrike, +0.02, 3) Jerker Lysell, +0.05.

Övriga svenska placeringar: 5) Jonas Leandersson, +0.12, 7) Martin Regborn, +0.23, 16) Emil Svensk, +0.53.

Damer: 1) Maja Alm, Danmark, 13.55, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +0.37, 3) Galina Vinogradova, do, +0.38,

Svenska placeringar: 11) Karolin Ohlsson, +1.14, 12) Lina Strand, +1.20.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link