In English
Hoppa till sidans innehåll

Nytt stjärnnamn i Blågult – "Ser mest fram emot skogsstafetten"

23 AUG 2017 11:43
Hon är en av världens bästa orienterare – men ett nytt namn i svenska landslaget. På världscupen i Lettland hoppas stafettfantasten Helena Bergman skörda nya framgångar.
  • Skapad: 23 AUG 2017 11:43

Helena Jansson har under många år orienterat i den absoluta världstoppen och i sommar utökade hon sin fantastiska VM-skörd till 17 medaljer.

Först var hon med och bärgade Sveriges första VM-guld någonsin i sprintstafett. Därefter sprang hon andrasträckan i damlaget som vann stafetten för första gången sedan 2004. På efterföljande World Games blev även ett individuellt guld på medeldistansen.

Till helgen, när det vankas världscuptävlingar i Lettland, saknas dock namnet Helena Jansson i startlistorna, då Jansson nu gift sig och tagit namnet Bergman.

I Lettland väntar en medeldistans på fredag, skogsstafetter på lördagen och så en sprint på söndag. Helena Bergman, rankad trea i världen och just nu fyra i världscuptotalen 2017, hoppas springa samtliga distanser:

- Jag springer gärna alla loppen, men tänker att vi som vanligt ska ha bästa lag på start till stafetterna, vilket Håkan (Carlsson, förbundskapten) brukar vara bra på att ta ut i samråd med oss löpare. Jag ser mest fram emot skogsstafetten eftersom det var länge sedan det var med på världscupprogrammet!

Hur är formen och känslan då inför helgen?

- Sommaren har varit lång med både VM och World Games, och för mig kommer den här världscupomgången därför något i skymundan. Jag har en hälsena som har strulat sedan World Games, och har inte kunnat löpträna särskilt mycket. Jag vet således inte alls hur min form är, men kommer självklart att göra mitt allt när jag väl står på startlinjen på tävlingarna till helgen. Jag ser verkligen fram emot att komma iväg tillsammans med laget igen.

För Sveriges del ser det nästan oförskämt bra ut i stafettcupen, som består av sju deltävlingar – tre sprintstafetter och fyra skogsstafetter (två dam- och två herrstafetter) – och avslutas med en sprintstafett i Schweiz i den sista världscupomgången. (När alla sju deltävlingar är avgjorda får varje nation räkna bort sitt sämsta resultat.)

Först vann Blågult sprintstafetten i Åbo och därefter även VM-sprintstafetten i Tartu. I Estland blev det ytterligare en fullpoängare i damstafetten och så kom herrarna trea. Totalt har Sverige efter fyra deltävlingar 360 poäng. Tvåa är Schweiz med 235 och trea Norge på 217.

Vad är det som gör att stafetterna går Sveriges väg 2017?

- Vi har arbetat strukturerat och målmedvetet under många år för att skapa en trygghet i laget och en bra strategi för hur vi vill springa stafett, säger Helena Bergman.

- Sedan har vi nu extremt många duktiga löpare, och är ett av få landslag som klarar att kunna välja och vraka bland löpare och ändå få ett superbra resultat, något som är guld värt då säsongerna är långa, och vi ibland drabbas av skador och sjukdomar.

Nytt för i år är ju att stafettcupen innehåller både sprint- som skogsstafetter – vad tycker du om det och varför?

- Jag tycker det känns roligt. Det har varit ganska många åt utan skogsstafett i världscupen, och jag välkomnar den tillbaka. Att köra samtliga stafetter som en cup är något som jag gillar för att jag tycker om att se oss som ett enda lag, men det finns säkerligen både plus och minus med det upplägget, och åsikter som går åt olika håll tänker jag.

Individuellt är du på fjärde plats i världscupen – vad har du tankar inför Lettland och Schweiz? Vad kan du drömma om individuellt?

- Jag har tänkt väldigt lite på världscupen totalt inför året, och jag kommer fortsätta att ta ett lopp i sänder resten av VC-säsongen. Jag ser fram emot att springa resterande tävlingar, det är så häftigt att få springa fler fina tävlingar i ny utmanande terräng.

Återstående program i världscupen
Omgång 3 i Lettland:
Fredag 25/8 Medeldistans
Lördag 26/8 Stafett
Söndag 27/8 Sprint
 
Omgång 4 i Schweiz
Fredag 29/9 Långdistans
Lördag 30/9 Medeldistans
Söndag 1/10 Sprintstafett
 
Ställning i stafettcupen (efter 4/7 lopp)
1) Sverige 360 poäng
2) Schweiz 235
3) Norge 217
4) Ryssland 215
5) Danmark 179
6) Frankrike 172

Läs mer:
Nu börjar Gueorgious blågula uppdrag: "Går all-in!"
Regborn redo för Lettland: Tänker mycket på totalen"
Här är den svenska truppen

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link