In English
Hoppa till sidans innehåll

Sjöberg föll utför stup – "Small till direkt"

17 APR 2018 16:44
Landslagsorienteraren Oskar Sjöberg har skadat ena foten och missar större delen av 2018. Detta efter ett dramatiskt fall utför ett stup. "Jag hann tänka att det här går åt pipan. I landningen small det till direkt", berättar Sjöberg.
  • Skapad: 17 APR 2018 16:44

Oskar Sjöberg, EM-fyra på medeldistans i Tjeckien, hade en bra vinter bakom sig, var redo att ta nästa steg och etablera sig i den yttersta eliten, men nu är säsongen förstörd innan den ens hann börja.

På ett landslagsläger i Madrid var oturen framme i ett område med klippor och stenar.

- När jag hoppade nedför en sten hamnade jag på en klippa med ett mindre stup nedanför. Men när jag landade på klippan lyckades jag inte få stopp på fötterna utan föll vidare nedför stupet. I fallet hann jag tänka att det här går åt pipan! I landningen måste jag ha hamnat helt fel på foten för det smällde till direkt. Det hela gick väldigt fort och jag borde nog vara glad att jag inte gjorde mig illa mer, berättar Linnélöparen.

Undersökningar visade att ligamentet på insidan av foten slitits isär och att brosket som skyddar leden har skadats. Foten var väldigt instabil och nu har ligamentet fixerats genom operation.

- Prognosen säger minst tio veckor innan jag kan börja springa lite lätt igen. Men det kommer att dröja längre innan det blir aktuellt att springa i skogen. Det är möjligt att jag kan vara tillbaka till SM-tävlingarna i höst.

Sjöberg, som tidigare vintrar haft mycket skadebekymmer och sjukdomar, försöker nu att acceptera läget och blicka framåt. Men det är inte helt enkelt.

- Det är klart att det här känns väldigt tråkigt! Vintern som jag har bakom mig har varit den bästa hittills och jag hade stora förhoppningar på att kunna bli mer stabil högt upp i resultatlistorna, säger 27-åringen.

- Direkt efter att den här skadan uppstod oroade jag mig först för att missa tävlingspremiären i Skåne. Sedan när jag börjat inse hur allvarligt det var har ju gränsen för vad jag missar flyttats framåt hela tiden. Det går bara så fort ibland; från att man slipar sitt formtoppningsprogram och detaljer i tekniken, till att det inte blir några tävlingar alls och man istället får ligga hemma i soffan och följa tävlingarna.

Men det är väl inget snack om att du kommer igen?

- Jag har varit skadad tidigare och gjort det tuffa jobbet som behövs. Den gången kom jag ut starkare än tidigare. Det bästa är nog att bara bryta ihop och inte tänka på allt jag missar, sedan börja lägga grunden noggrant för att när folk minst anar det dyka upp bättre än någonsin!

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link