In English
Hoppa till sidans innehåll

Snart dags för Swedish League och orienteringssportens 100-årsjubileum

19 FEB 2019 17:33
Den 29 mars inleds årets Swedish League med Natt-SM i Skåne. I början av maj avgörs hela ligan i Stockholm, då vi samtidigt firar att orienteringssporten fyller 100 år.
  • Skapad: 19 FEB 2019 17:33

Swedish League är orienteringsligan för Sveriges bästa seniorer och juniorer. 2019 ingår totalt sex lopp, där det sista i vanlig ordning är en direktavgörande jaktstart som baseras på tidigare resultat.

Årets program ser ut så här:
1. 29 mars, SM, natt, Hässleholms OK
2. 13 april, medel: OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK
3. 14 april, lång: OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK
4. 3 maj, sprint: Järla Orientering
5. 4 maj, medel: Järla Orientering
6. 5 maj, avkortad lång (jaktstart): Tullinge SK

Årets Swedish League avslutas alltså i Stockholm med en sprint, en medeldistans och en jaktstart. I samband med den här helgen, närmare bestämt på lördagen, passar vi också på att fira att orienteringssporten fyller 100 år.

- I år är det nämligen 100 år sedan den första officiella orienteringstävlingen avgjordes i Sverige, bara ett stenkast från den plats där årets Swedish League-tävlingarna i Nacka kommer att avgöras. Det är klart att det ska firas på något vis, säger förbundschef Susanne Söderholm.

- Exakt hur vi uppmärksammar födelsedagen är ännu inte spikat. Det blir lite olika aktiviteter, någon historisk utställning och kanske även något uppträdande. Vi återkommer med mer info när det närmar sig, säger SOFT:s marknadsutvecklare Victoria Enbäck.

På tävlingens hemsida kan ni läsa mer om den historiska bakgrunden - klicka HÄR.

Fri anmälan på premiärtävlingen

Först ut i årets Swedish League är dock Natt-SM, och här får alla springa. Henrik Skoglund, projektledare för ligan – och för SM – berättar mera:

- Utgångspunkten är att alla anmälda ska få springa. Vid stort intresse i en klass kan ändå gallring bli aktuell till E2-klass för att inte startdjupet på tävlingen ska bli orimligt stort. En gräns kommer då att dras vid 150 eller över, beroende på om hur många fler än 150 som anmäler sig. Berörda som inte platsar i huvudklassen meddelas då för att kunna ha möjlighet att ta tillbaka sin anmälan.

När det gäller deltagare som inte uppfyller villkoren för att tävla om SM får dessa fortfarande delta, men tävlar således inte om det svenska mästerskapet.

VM-relevant terräng i Värmland

I mitten av april bjuder värmlänningarna på en fantastisk terräng då en medeldistans och en långdistans ska avgöras. Dessutom är terrängen relevant för VM som går i Fredrikstad, inte allt för långt ifrån Swedish League-tävlingarna.

- Jag tror många blir förvånade över att det kan vara så detaljerat i Värmland, som det är här i Swedish League-området. O-Ringen-terrängen i Värmland fick mångas gillande. Jag skulle vilja påstå att det är snäppet bättre här, säger Jonas Bergenfur som tillsammans med sin sambo Ann Hyvönen är banläggare på medeldistansen - läs mer HÄR.

Läs mer
Sida för Swedish League finns HÄR.
Förutsättningar för deltagare finns HÄR.
Information om deltagarurval, fördelning och lottning finns HÄR.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons