In English
Hoppa till sidans innehåll

Svensk stafettsuccé i Bulgarien: "Så himla kul!"

01 JUL 2018 12:07
Ungdoms-EM i Bulgarien avslutades på allra bästa sätt. Stafettjejerna Erika Källvik Leufvén, Tove Pettersson och Johanna Källvik Leufvén bärgade Sveriges andra guld efter en monsterspurt av Johanna: "Så himla kul!"
  • Skapad: 01 JUL 2018 12:07

Mästerskapet inleddes med ett svenskt sprintguld till Samuel Pihlström. Under söndagen fick ungdoms-EM sin perfekta punkt med ytterligare en svensk fullträff.

Stafettjejerna stod för tre bra lopp och det hela kom att avgöras i en spurtduell, där Johanna Källvik Leufvén till slut lyckades knäcka norskan Marlin Haavengen.

Men vi tar det från början; på förstasträckan ställde Sverige upp med Johannas tvillingsyrra Erika Källvik Leufvén, som kom till växling i en grupp bestående av Schweiz, Sverige, Norge och, några sekunder bakom, Ukraina. I det här skedet hade även Italien och Tjeckien häng.

- Jag orienterade lugnt och säkert. Jag hade en lång gaffel i början, men orienterade ikapp de andra, berättar Erika, som växlade ut Tove Pettersson.

- Min taktik var att göra mitt eget lopp och låta orienteringen gå först, säger Pettersson, som så småningom skickade ut den svenska avslutaren i ledning, 1.23 före Norge.

- Jag tog ett eget vägval under andra halvan och gick ifrån Norge och Ukraina, förklarar Pettersson.

På den avslutande sträckan blev det dramatiskt värre. Johanna berättar:

- Jag hade varit mer inställd på att jaga, men nu fick jag ett superbra utgångsläge av tjejerna. I början tog jag det lugnt, men jag blev osäker på om jag tog det för lugnt och gjorde sedan en lite större miss. Plötsligt var Finland ikapp!

- Sedan skärpte jag till mig och jag var först vid varvningen. Men på vägen ut från varvningen mötte jag norskan. Sedan gjorde jag två krokar och nu var Norge ikapp.

Men ännu en gång skulle Johanna höja nivån när det som bäst behövdes.

- Till sist knäckte jag henne i spurten. Så himla kul!

Silvret till Norge alltså, och trea blev Finland som var 1.48 efter Sverige.

- En överraskande seger med tanke på att tjejerna har varit en bit efter på de tidigare distanserna. Men stafett är stafett och tjejerna visade verkligen att bra och säker stafettlöpning, där man sätter orienteringen först, räcker väldigt långt, säger den svenske ledaren Erik Mattsson som var långt från vilopuls när dramat skulle avgöras.

- Det var en riktigt hård spurt som avgjorde. Väldigt imponerande, och en fantastisk lagprestation!

De svenska killarna hade också en bra dag i skogen. Samuel Pihlström, Elias Tidevall och Gustav Runefors slutade fyra, 1.13 efter bronsmedaljören Norge. Guldet till Frankrike och silvret till Finland.

- Tre stabila stafettlopp av killarna och det räckte sånär upp till pallen. I dag har alla sprungit bra och alla har fått positiva minnen att ta med sig hem. Väldigt kul, sammanfattar Erik Mattsson.

Resultat, ungdoms-EM, stafetter
D18
1) Sverige (Erika Källvik Leufvén, Tove Pettersson, Johanna Källvik Leufvén) 83.48, 2) Norge +0.02, 3) Finland +1.48.
H18
1) Frankrike 84.44, 2) Finland +1.25, 3) Norge +1.38, 4) Sverige (Samuel Pihlström, Elias Tidevall, Gustav Runefors) +2.51.

Samtliga resultat hittar du HÄR.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link