In English
Hoppa till sidans innehåll

Svenskt stafettbrons på Ungdoms-EM: "Riktigt häftigt!"

29 JUN 2019 12:41
De svenska killarna sprang hem ett stafettbrons på Ungdoms-EM i Vitryssland. Samtidigt blev de svenska tjejerna fyra.
  • Skapad: 29 JUN 2019 12:41

Philip Carlsson stod för en mycket stabil förstasträcka och växlade som trea, 35 sekunder efter ledande Schweiz.

- Det var ett väldigt kul lopp. Det var hetsigt i början med lite småmissar men jag gjorde en bra avslutning, säger Carlsson.

Andrasträckans Leo Johansson navigerade mestadels säkert och såg till att Sverige fortsatt hade medaljvittring när han skickade ut avslutaren Axel Elmblad som femte man, 2.21 efter ettan Schweiz men med bara en minut upp till bronset.

- Jag fick ett kanonläge av Philip som jag lyckades hålla en stor del av banan. Tyvärr blev det ett lite större misstag mot slutet där en del lag smet förbi, säger Johansson.

På den sista sträckan visade Elmblad klassen. Finlands Touko Seppa var först över mållinjen, ungraren Ferenc Jonas tvåa men bronset, det blev blågult denna dag. Elmblad stämplade ut 2.14 efter Finland och med god marginal till fyran Ryssland. Schweiz som hade haft kommandot i två tredjedelar av loppet slutade på femte plats.

- Jag gick ut en bit efter och när jag hörde vid varvningen strax före mål att jag var trea var det en skön känsla. Jag gjorde ett stabilt lopp i dag och det räcker långt i den här terrängen. Det var riktigt häftigt att springa in som bronsmedaljörer, säger Elmblad.

På damsidan slutade Sverige på en fin fjärdeplats, men det var långt upp till pallen tidsmässigt. Laget bestående av Ebba Berglin, Petrina Costermans och Tilde Backlund gick i mål först i en klunga om fyra lag, men upp till bronsmedaljören Schweiz var det nästan åtta minuter. Precis som i killarnas stafett gick guldet till Finland och bronset till Ungern.

Erik Mattsson, den svenske ledaren på plats, summerar dagens intryck:

- Det var mycket bättre prestationer överlag i dag och löparna sprang stafett på ett bra sätt. Väldigt roligt att det räckte ända till en medalj för killarna medan tjejerna var precis utanför. Efter de två skogsdistanserna är sammanfattningen från löparna att de är ganska ovana med den här terrängtypen, men att de tar med sig viktiga erfarenheter för framtiden.

I morgon avslutas Ungdoms-EM med en sprinttävling.

Resultat, Ungdoms-EM, stafetter
D18
1) Finland, 103.27, 2) Ungern +2.06, 3) Schweiz +2.16, 4) Sverige (Ebba Berglin, Petrina Costermans, Tilde Backlund) +10.02.
H18
1) Finland 94.35, 2) Ungern +1.23, 3) Sverige (Philip Carlsson, Leo Johansson, Axel Elmblad) +2.14.

HÄR hittar du samtliga resultat.

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons