In English
Hoppa till sidans innehåll
I somras ordnade det här gänget (från vänster: Emil Svensk, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson och Jonas Leandersson) VM-guld i sprintstafett. Dagens förstalag är detsamma till tre fjärdedelar. Nu springer Lina Strand, Svensk, Leandersson och Alexandersson.

SVENSKT VM-GULD I SPRINTSTAFETT

05 AUG 2018 18:09
Sverige försvarade VM-guldet i sprintstafett. Detta efter att i princip varit i ledning från start till mål: ”Jag har alltid drömt om ett VM-guld. Men nu är det fasen sant”, säger Karolin Ohlsson som sprang slutsträckan.
  • Skapad: 05 AUG 2018 18:09

För ett år sedan vid VM i estländska Viljandi tog Sverige sitt första VM-guld i sprintstafett. Då ingick Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson och Helena Bergman i laget.

I dag när guldet försvarades i lettiska Riga var det enbart Jonas Leandersson som tog sitt andra raka sprintstafettsguld. Resterande trio i den ”nya” blågula guldkvartetten var Tove Alexandersson, Emil Svensk och Karolin Ohlsson.

För Tove Alexandersson var det hennes sjätte VM-guld, men det första i sprintstafett. I dag sprang gårdagens silvermedaljör på den individuella sprinten startsträckan. Men Alexandersson var inte nöjd med sin insats trots att hon vann sträckan fyra sekunder före schweiziskan Elena Roos:

- Klart att det känns skönt att komma först in till växling. Men jag fick inte alls till loppet på det sätt som jag önskar, säger Alexandersson som dock kunde glädjas åt att det svenska laget därefter inte släppte ledningen.

Emil Svensk sprang andrasträckan:

- Jag har sprungit jättebra hela vägen. Kanske tog det lite väl safe på något ställe. Och det var svårt att skaka av sig dom andra lagen, säger Svensk som tog karriärens första VM-medalj.

I gårdagens sprint fick Jonas Leandersson inte alls till det, eller rättare sagt ett större misstag kostade massor av tid vilket innebar att han mycket besviken passerade mållinjen som 19:e man.

I dag punkterade han i princip stafetten när han utökade ledningen från 4 till 47 sekunder på sin sträcka:

- Den ledning som Emil skickade ut mig i var väldigt betydelsefull. Det gjorde att lagen bakom fick jaga. Jag hade bestämt mig för att spara mig lite till det andra varvet för jag misstänkte att det skulle vara löpbetonat. Och jag fick till det precis som jag ville. Det var ett perfekt lopp, säger Leandersson som i dag tog karriärens fjärde VM-guld.

Karolin Ohlsson fick ett lysande utgångsläge, och hon förvaltade det på absolut bästa sätt. Jagande Schweiz knappade visserligen in till en början, men närmare än 24 sekunder kom de aldrig:

- Jag tog lite tid för att läsa in inledningen på loppet för att komma in i orienteringen. Och så hade jag bestämt mej för att om de jagande lagen skulle komma ikapp så skulle jag ha krafter kvar till en spurt. Men det behövdes ju inte. Det känns så jäkla gött, säger Ohlsson och fortsätter:

- Detta är helt sjukt. Jag har alltid drömt om att vinna ett VM-guld. Nu är det fasen sant, jublar Ohlsson.

Schweiz slutade tvåa, 31 sekunder bakom Sverige. Danmark klättrade från sjunde till tredje plats på slutsträckan efter en mycket vass avslutning av gårdagens sprintmästarinna Maja Alm.

I morgon är det vilodag vid VM i Lettland. På tisdag fortsätter tävlandet med medeldistans.

Noterbart där är att Tove Alexandersson är regerande mästarinna på distansen, och att på samtliga tre lopp hittills under VM i Lettland har de regerande mästarna försvarat sina guld.

 

Sprintstafett, Riga: 1) Sverige (Tove Alexandersson, Emil Svensk, Jonas Leandersson, Karolin Ohlsson), 58.27, 2) Schweiz (Elena Roos, Florian Howald, Fabian Hertner, Judith Wyder), +0.31, 3) Danmark (Amanda Falck Weber, Tue Lassen, Jakob Edsen, Maja Alm), +0.47, 4) Norge (Silje Ekroll Jahren, Öystein Kvaal Österbö, Hakon Jarvis Westergaard, Andrine Benjaminsen), +1.17, 5) Tjeckien (Jana Knapova, Milos Nikodym, Vojtech Kral, Tereza Janosikova), +1.23.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link