In English
Hoppa till sidans innehåll

Sverige tvåa i Prag – och tvåa i stafettcupen

05 OKT 2018 19:06
Efter två sträckor ledde Sverige sprintstafetten i Prag, men Schweiz smet förbi och säkrade totalen i stafettvärldscupen. Sverige slutade på en fin andraplats – både i dagens lopp och i totalen.
  • Uppdaterad: 05 OKT 2018 19:06

Fredagens sprintstafett utgjorde slutpunkt för stafettvärldscupen 2018 och inför tävlingen i Prag var Sverige totaltrea, strax bakom Norge men med en bra bit upp till Schweiz.

Blågult klättrade ett pinnhål i sammandraget, men fick se sig slagna av Schweiz, både i cupen och i dagens lopp.

Men det började alldeles förträffligt för regerande världsmästaren Sverige; förstasträckans Lina Strand levererade fullt ut och växlade ut Emil Svensk i 25 sekunders ledning:

- Jag hade en taktik som jag mer eller mindre följde, även om jag gjorde en miss på första kontrollen. Jag var lite nervös kanske och sprang till fel gaffel, men sedan jobbade jag mig sakta men säkert upp i tät. Och sedan, i sista backen upp till platten satte jag in ett ryck, jag fick en lucka som bara växte för att jag var stark på slutet, säger Strand.

På andra sträckan drygade Emil Svensk ut ledningen till 31 sekunder före närmast jagande Schweiz.

- Det var exakt som det brukar vara: ut först och sedan hålla undan och göra ett bra jobb. Jag börjar bli ganska trygg med att springa de där andrasträckorna så det var kul i dag också, säger Svensk.

Allt såg ut att gå Sveriges väg, men på den tredje sträckan strulade det plötsligt till sig:

- Först kom (Florian) Howald ganska snabbt nära. Han tog rätt vägval till sin gaffling, medan jag tappade lite. När jag såg honom blev jag lite förvånad och sedan klantade jag till det ganska rejält, säger Jonas Leandersson.

- Jag läste lite i förväg och sedan skulle jag in bakom ett staket. Först tyckte jag att det verkade rätt, men så var det fel och så gick det 25 sekunder ... och sedan var det jaga som gällde istället. Huvudet hängde inte med i en sekund och det straffade sig stenhårt.

På sistasträckan gick schweiziskan Judith Wyder ut 11 sekunder före Tove Alexandersson. Det var upplagt för en stenhård duell, men redan tidigt gjorde den svenska stjärnan en avgörande miss.

- Jag hade inte ett så jättebra lopp i dag. Jag hade ganska dålig framförhållning och i sprint gäller det verkligen att ha bra framförhållning. Jag gjorde en stor miss till andra kontrollen och Judith gjorde ett jättebra lopp i dag och då hade jag ingen chans att ta ikapp henne igen.

Schweiz vann till slut med 44 sekunders marginal till Sverige. Trea slutade hemmanationen Tjeckien som var 1.07 efter.

Stafettcupen 2018 gick alltså till Schweiz, tvåa blev Sverige och trea Norge.

I fredagens tävling ställde Sverige liksom många andra nationer upp med flera lag, men det är bara det främsta laget i varje nation som räknas. Räknar man samman alla lag slutade dock Sverige 2 (Alva Olsson, Martin Regborn, William Lind och Emma Bjessmo) på 13:e plats, 3.21 efter segrande Schweiz 1. Sverige 3 (Josefin Tjernlund, Max Peter Bejmer, Eric Börjeskog och Elin Månsson) hamnade på 17:e plats, 4.06 efter.

I morgon fortsätter tävlingarna i Tjeckien med en medeldistans.

Resultat, sprintstafett (sista deltävlingen i stafettvärldscupen)
1) Schweiz  58.59, 2) Sverige +0.44, 3) Tjeckien +1.07, 4) Norge +1.41, 5) Finland +2.41, 6) Frankrike +2.49.

Totalresultat, stafettvärldscupen
1) Schweiz 735 poäng, 2) Sverige 663 p, 3) Norge 640 p, 4) Tjeckien 407 p, 5) Finland 376 p, 6) Ryssland 350 p.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link