In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Järla Orientering Fisksätra Arena i vinterskrud.

Swedish League-arrangör testar "Tour de Ski-koncept"

28 DEC 2018 13:17
Årets Swedish League avslutas med tre tävlingar i Stockholm i början av maj – och nu testar arrangören ett nytt grepp för att locka extra många löpare till sprinten i Fisksätra.
  • Uppdaterad: 28 DEC 2018 13:17

I samband med vårens avslutande Swedish League-helg i Stockholm kommer Svenska Orienteringsförbundet, SOFT, att uppmärksamma att det var 100 år sedan som den första större, organiserade orienteringstävlingen arrangerades, ett lopp som blev startskottet för den moderna orienteringsidrotten.

Fisksätra-sprinten som avgörs fredagen den 3 maj och medeldistansen dagen därpå arrangeras alldeles i närheten av den plats där den historiska tävlingen ägde rum 1919. De exakta formerna för SOFT:s firande är ännu inte spikade, men jubileet kommer inte att undgå någon som är på plats – och det skulle kunna bli många.

Arrangören Järla Orientering jobbar hårt för att det ska bli en folkfest och något utöver det vanliga, och nu har klubben tillsammans med OK Södertörn och Sundbybergs IK gått samman i ett tävlingssamarbete med Tour de Ski som förebild.

I korthet handlar konceptet om att Fisksätra-sprinten blir en prolog till finalen i Stockholm City Cup 28 maj. Precis som i Tour de Ski-prologerna kan deltagarna i Swedish League-sprinten tjäna bonussekunder som de sedan har tillgodo i Stockholm City Cup-finalen. Läs mer om upplägget på Järlas hemsida.

- Vi vill lyfta sprintorienteringen i Sverige genom att tillsammans dra nytta av två stora sprinttävlingar och skapa något nytt och unikt. Med det här samarbetet tror vi att vi kan locka fler deltagare till båda arrangemangen och lyfta upp Stockholms sprintorientering på nationell nivå, säger Järlas Per Lembre, som är tävlingsledare för finalsprinten i Swedish League.

Björn Nyqvist från OK Södertörn, ordförande i Stockholm City Cup-föreningen gör också ett uttalande:

- Vi har länge letat efter ett sätt att ta Stockholm City Cup till nästa nivå, både elitmässigt och deltagarmässigt, och det här är ett spännande sätt från skidsporten för att höja tävlingen och intresset kring både Fisksätra-sprinten och Stockholm City Cup.

I vanlig ordning avslutas även Swedish League med en jaktstart. Det blir en avkortad långdistans som arrangeras i Tullinge. Vill du läsa mer om tävlingsupplägg och poängberäkning i Swedish League kan du klicka HÄR.

Swedish League 2019 består av totalt sex deltävlingar. Här är det fullständiga programmet:

29 mars, SM-natt, Hässleholms OK - mer info HÄR
13 april, medel OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK - mer info HÄR
14 april, lång OK Tyr, OK Älgen, Skattkärrs SOK och Säffle OK - mer info HÄR
3 maj, sprint, Järla Orientering - mer info HÄR
4 maj, medel, Järla Orientering - mer info HÄR
5 maj, avkortad lång (jaktstart), Tullinge SK - mer info HÄR

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link