In English
Hoppa till sidans innehåll

Toves femte raka totalseger i världscupen

04 OKT 2018 18:18
Tove Alexandersson vann den totala världscupen för femte året i rad. Det står klart efter tredjeplatsen på knock-out-sprinten i tjeckiska Prag. ”Världscupen är något som jag värdesätter väldigt högt”, säger Alexandersson.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2018 18:18

2020 gör det nya sprintformatet knockout-sprint premiär på VM-programmet. I dag arrangerades en världscuptävling i tävlingsformen som påminner om längdåkningens sprint. Detta med kval, följt av kvartsfinal, semifinal och final.

Och det visade sig vara en tävlingsform som passade de svenska löparna väldigt bra.

Hela fyra svenska löpare tog sig hela vägen fram till final, och samtliga dessa tog sig hela vägen upp på pallen. För Tove Alexandersson betydde dagens tredjeplats i sprintstafetten att hon säkrat segern i den totala världscupen.

Och detta för femte året i rad:

- Det har varit en bra säsong. Jag har inte gjort någon stor summering av året än, jag är fortfarande inne i mitt tävlande här i Tjeckien, men jag har gjort många bra lopp. VM är årets viktigaste tävlingar, men världscupen är något som jag verkligen värdesätter högt, säger Alexandersson som med två tävlingar kvar av världscupen har ryckt åt sig ett ointagligt försprång.

I dagens knockout-sprint slutade hon alltså trea:

- Arrangörerna hade fått till utslagsgivande banor. Det har verkligen varit orienteringen som avgjort. Jag har varit osäker på min form efter VM-guldloppet i skyrace. Men i dag tycker jag att kroppen svarade bra, säger Alexandersson som blev näst bästa svenska i damloppet.

Karolin Ohlsson tangerade sin bästa placering i världscupen när hon slutade tvåa en sekund bakom schweiziskan Judith Wyder:

- Det har varit en superkul dag. Jag är väldigt nöjd att jag hållit ihop orienteringen hela dagen, säger Ohlsson som fortfarande jagar sin första seger i världscupen:

- Jag sprang verkligen så snabbt jag kunde, men det var ändå som att jag inte vågade släppa på det allra sista mot slutet. Så jag tror och hoppas att jag har lite krut kvar till medeldistansen och sprinten i helgen, säger Ohlsson.

I herrklassen blev det hemmaseger genom Vojtech Kral. Där bakom blev det dubbelt svenskt. Allra närmast segern, närmare bestämt tre sekunder, var Jonas Leandersson:

- Vojtech fick kommandot i början, jag hamnade lite bakom. Jag har hållit mig kall och tagit mig fram när jag hamnat i situationer som jag inte velat vara i. På den sista loopen valde jag att ta andra vägval än vad han gjorde, men han var stark och jag kom inte riktigt ikapp. Och jag är väldigt nöjd med min dag, säger Leandersson.

Gustav Bergman som radat upp fina lopp under hösten fyllde i dag på med ytterligare en stark insats när han slutade trea.

- Det var bra prestationer genom hela dagen. Och trea här är bättre än vad jag hade trott på förhand. Jag har gått all-in hela vägen. Sen hade jag lite tur att jag inte behövt gå på för fullt hela vägen på kvartsfinalen och semifinalen. Men det är tufft med fyra lopp under samma dag, säger Bergman.

I morgon fortsätter världscuptävlandet i Tjeckien med sprintstafett.

 

Resultat, knockout-sprint

Damer, 1) Judith Wyder, Schweiz, 6.16, 2) Karolin Ohlsson, Sverige, +0.01, 3) Tove Alexandersson, do, +0.22.

Ut i semifinalen: Lina Strand, Alva Olsson, Emma Bjessmo

Ut i kvartsfinalen: Lisa Risby

Ut i kvalet: Josefin Tjernlund, Elin Månsson

Herrar: 1) Vojtech Kral, Tjeckien, 6.37, 2) Jonas Leandersson, Sverige, +0.03, 3) Gustav Bergman, do, +0.07.

Ut i semifinalen: Max-Peter Bejmer

Ut i kvartsfinalen: Martin Regborn, William Lind.

Ut i kvalet: Eric Börjeskog, Johan Högstrand, Emil Svensk.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link