In English
Hoppa till sidans innehåll

Ultra-SM närmar sig – flera världslöpare klara

16 OKT 2018 14:53
Söndagen 4 november avgörs årets sista SM-tävling, SM ultralång distans i småländska Vireda, och banläggaren Mattias Karlsson utlovar en härlig säsongsavslutning: "En klassisk ultrabana i fin och relativt öppen terräng med rejäla fysiska utmaningar."
  • Uppdaterad: 16 OKT 2018 14:53

Ultra-SM skulle enligt grundplanen ha avgjorts i våras, men den envisa vintern ville annorlunda. Nu kommer loppet istället att bli en fin slutpunkt på säsongen.

På söndag går ordinarie anmälningstiden ut, men det står redan klart att ett antal världslöpare dyker upp. På damsidan springer exempelvis världsettan Tove Alexandersson, som vunnit distansen de tre senaste åren. Och på herrsidan utmanas regerande mästaren Gutav Bergman av landslagskollegor som William Lind och Martin Regborn.

Vad kan då löparna se fram emot för typ av terräng?

- Det blir övervägande öppen granskog. Jämfört med SM-tävlingarna i Hok blir det mindre undervegetation och därför mer lättlöpt. Det är dock ordentligt kuperat med många mindre höjdpartier som skapar bra förutsättningar för vägval, säger banläggaren Mattias Karlsson.

Vad ska man ha för taktik för att lyckas?

- Med tanke på hur kuperingen ser ut så är det viktigt att våga ta vägsvalsbesluten utan att påverkas av övriga löpare. Det kan straffa sig att gå iväg mot fel gaffel. Det är också viktigt att inte ge upp, det är trots allt långa banor och mycket kan hända hela vägen in till mål.

Du har själv lyckats vinna tre SM-guld på den aktuella distansen – vilket är ditt bästa tips?

- Spring kontrollerat men med hög fart under inledningen för att se till att vara med i täten när det det drar ihop sig för avgörande. Väl där gäller det att vara aktiv och ha framförhållning för att se vilka möjligheter till avgörande som finns. Det kan till exempel vara att ta ett eget vägval, försöka spräcka klungan eller våga vänta till upploppet. De gånger jag har vunnit har det varit på olika sätt men jag var alla gånger väldigt aktiv i både löpning och orientering och tog chansen när den kom.

HÄR kan du läsa mer om tävlingen och anmäla dig!

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar

 WOD


Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link