In English
Hoppa till sidans innehåll

Gueorgiou till svenska landslaget

2016-11-25 08:43
Fransmannen Thierry Gueorgiou, världens genom tiderna bäste orienterare, gör i sommar sitt sista VM. Den 1 augusti blir han svensk assisterande förbundskapten med ansvar för orienteringsteknik: "Jag ser redan mycket fram emot den här nya utmaningen."
  • Uppdaterad: 2016-11-25 09:29

Thierry Gueorgiou har en särställning inom internationell elitorientering. Sedan 2003 och framåt har han plockat 13 individuella VM-guld, totalt 28 mästerskapsmedaljer och de flesta är överens om att han är den främste någonsin på herrsidan.

I sommar lägger fransosen landslagskarriären på hyllan – och påbörjar en anställning på Svenska Orienteringsförbundet. Titeln blir assisterande förbundskapten med ansvar för orienteringsteknik och Gueorgiou kommer att jobba tätt tillsammans med förbundskaptenen Håkan Carlsson samt Susanne Wiklund Björk, kapten för utvecklings- och juniorlandslag.

"Väl förberedd"

- Det här känns som ett naturligt steg för mig att ta. Jag har under en lång tid haft tränarrollen i tankarna; en inspiration har varit min pappa som var förbundskapten i det franska landslaget när jag inledde min egen landslagskarriär som löpare. Jag känner mig väl förberedd, men kommer att påbörja detta uppdrag med stor ödmjukhet och är glad att ha ledare med lång erfarenhet vid min sida, säger Thierry Gueorgiou, som alltså gör sitt sista VM i Estland i sommar.

- Jag är glad över överenskommelsen och ser redan mycket fram emot den här nya utmaningen. Men jag kommer att spara mina tankar och min träningsfilosofi till den dagen jag möter löparna i min nya roll. I dagsläget kommer jag inte att kommunicera mycket mer om min framtid som tränare, av respekt för dem som gör jobbet i dag. Men det är viktigt att vara delaktig i planeringen för säsongen 2018 om jag vill kunna påverka.

Gueorgiou har sin bas i Uppsala, där han bor tillsammans med orienteringsstjärnan Annika Billstam, som lade ner sin internationella karriär ifjol. Rent geografiskt är alltså det svenska landslaget ett naturligt val.

- Det är värdefullt att ha Annika, att ha en möjlighet att bolla och testa mina idéer hemma. Som jag ser det är min huvuduppgift att säkerställa att vi kommer att ha den högsta kvaliteten på vår träning. Ingen ska träna bättre än vi, säger Gueorgiou, vars arbetsbeskrivning konkret handlar om att hjälpa de svenska landslagslöparna med orienteringsteknisk träning och analys inför de internationella tävlingarna.

"Oerhörd kompetens"

- Thierry kommer att ansvara för träningsupplägg på landslagsläger, men också finnas med i övergripande frågor kring hur vi jobbar med landslaget och löparnas utveckling, berättar huvudansvarige Håkan Carlsson, som har kontrakterat Gueorgiou för ett år framåt med möjlighet till förlängning.

- Jag är väldigt nöjd med att vi har ett avtal på plats med Thierry. En drömvärvning! Det ska bli kul att få in hans erfarenheter i ledargänget runt landslaget. Han har ju bevisligen en oerhörd kompetens på området och det känns också värdefullt att få in perspektiv från ett annat land, säger Carlsson.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link