In English
Hoppa till sidans innehåll

Tiomilaenkäten 2019

19 APR 2019 15:34
Järla Orientering och IFK Göteborg vann fjolårets Tiomila på dam- respektive herrsidan. Snart går startskottet för den prestigefyllda stafetten i Skåne. Här tar vi pulsen på några av de främsta elitklubbarna.
  • Uppdaterad: 19 APR 2019 15:34

Runt 15 000 tävlande och besökare väntas till Glimåkra helgen den 27-28 april. Drygt 950 lag från tolv nationer gör upp i de olika stafetterna och för många är detta vårens stora höjdpunkt.

Vilka vinner i år då?

Edvin Forsberg, som under våren praktiserat på Svenska Orienteringsförbundet, ställde följande fyra frågor till några av de förväntade toppklubbarna:

1) Vilka förändringar har skett i laget jämfört med förra säsongen?
2) Hur ser förberedelserna inför årets Tiomila ut?
3) Vilken målsättning har ert lag?
4) Vilka tre lag kommer på pallen? Och varför?

De svar som inkommit hittar ni här nedan.

DAMKAVLEN

Erik Mattsson, Järla Orientering
1) "Vi har tappat Emma Klingenberg som kommer springa för Pan-Århus igen. Nya i truppen jämfört med Tiomila 2018 är schweiziska landslagslöparen Sofie Bachmann."
2) "Vi kommer vara nere och testa den skånska terrängen vid två tillfällen under våren. Sedan har vi även stafetterna i Stockholmstrakten."
3) "Vi vill göra fem bra stafettlopp likt vi gjorde i fjol, då kan vi vara med och kriga om topplaceringar."
4) "IFK Göteborg, Alfta-Ösa och Halden har starka lag på pappret."

Sven Börjesson, Göteborg Majorna OK
1) "Linnea Golsäter, Hanna Härnström och Amanda Hansson som alla studerar i Göteborg har anslutit till GMOK."
2) "Förutom ’vanlig träning’ har vi haft två läger i Hässleholm/Skåne och kommer också att ha en pre-camp i Skåne innan Tiomila."
3) "Topp-3."
4) "Halden, IFK Göteborg och Göteborg-Majorna OK. Alla klubbarna har mycket kompletta lag samt bra avslutare."

Irene Felde Olaussen, Halden SK
1) "Inga löpare har lämnat sedan ifjol, men vi har flera nya namn. Bland dem finns Ida Marie Næss Bjørgul och Sabine Hauswirth, vilka är tillbaka i Halden Skiklubb efter några säsonger i Paimio Rasti respektive OL Norska. Nya är även Marika Teini (från SK Pohjantähti) och Eveliina Hirvonen (från Paimio Rasti)."
1) "Vi har haft väldigt bra förberedelser. Bland annat har vi haft två träningsläger i relevant terräng för Tiomila."
3) "Vårt mål är alltid att ha kul och att fokusera på arbetsuppgifterna i skogen. Den här säsongen har vi en stor och stark grupp med löpare och vi hoppas spela en viktig roll i stafetten från start till mål."
4) "Det finns många klubbar som kan nå pallen, bland andra Halden SK."

Janne Märkälä, Tampereen Pyrintö
1) "Landslagslöparna Venla Harju och Saila Kinni är tillbaka efter mammaledigheter, och österrikiskan Anja Arbter har anslutit. Vi har inte tappat någon av våra topplöpare."
2) "Utöver våra vanliga läger kommer en del av våra damer träna i Tiomilas träningsterräng efter Danish Spring. På hemmaplan har vi ett flertal tillfällen under våren då vi diskuterar stafetten och våra lag, samt studerar gamla kartor och träningskartor."
3) "Första målet är att alla topplöpare ska hålla sig friska fram till Tiomila vilket kommer att säkerställa att vi har två starka lag. Förstalaget kommer att kunna slåss om en plats på podiet och andralaget för en topp-20-placering."
4) "Det finns runt tio damlag som har chans på pallen. Det är snabb terräng och de lag som orienterar bäst kommer att hamna på pallen."

Kaj Hoof, Alfta Ösa
1) "Alfta Ösa OK har två lag anmälda. Nya löpare i klubben är Ekaterina Ryazanova, Katarina Swahn och Jana Knapova. Laguttagningen sker cirka en vecka innan tävling."
2) "En del av laget har varit på läger i Turkiet, sedan tänker vi ha flera lag på de stafetter i vår som går före Tiomila. Vi har som vana att lägga ett läger på platsen för Tiomila, veckan före, vilket vi även gör i år."
3) "Målsättningen är att båda lagen ska göra bra prestationer. För förstalaget kan det innebära en topp-5-placering. För andralaget kanske topp-30."
4) "Det finns många lag som har kapacitet att vara på pallen. Halden som har stärkt upp med Marika Teini och Sabine Hauswirth som inte sprang Tiomila förra året. Stora Tuna för att dom har Tove på sista. Kanske också Tampereen Pyrintö som förmodligen har fått tillbaka löpare efter barnafödande förra året. Sedan finns det flera andra lag som vill vara med däruppe: Majorna, Blåvitt, Järla, Lidingö, Parma med flera och kanske Alfta Ösa OK."

Johanna Öberg, OK Linné
1) "Lagen är inte uttagna ännu, men vi har två nya löpare i damtruppen, Hedwig Haas och Sandra Näslund. Rebecka Olsson är inte längre med i klubben och Annika Billstam kommer inte att springa Tiomila."
2) "Vi har ett Tiomilaläger i slutet av mars och vi har haft flera förberedande Tiomilaträffar under vintern."
3) "Att alla i lagen är nöjda med sina prestationer och att förstalaget placerar sig topp-20."
4) "IFK Göteborg, Fredrikstad SK och Halden SK."

Johan Runesson, IFK Lidingö SOK
1. "Inför vintern hade vi riktigt många bra tjejer i klubben och det gick även bra för tjejerna under stafetterna förra året. Till i år har det dessutom tillkommit några löpare som både slåss om en plats i förstalaget samt löpare som slåss om andra- och tredjelagets platser. Löparna är Cecilie Andersen, Zsofia Sarkozy, Veronika Kalinina och Jenni Simola."
2. "Vi har försökt ha ett stafettfokus hela vintern för att utnyttja det faktum att vi just nu har väldigt många duktiga tjejer som kan pusha och utveckla varandra. Vilket inneburit att vi tränat både fysiskt, tekniskt och mentalt för att vara redo på det som väntar. Dessutom har vi varit nere i Skåne och tränat i terrängen under våren för att bekanta oss med terrängen på riktigt också."
3. "Målsättning är egentligen densamma för alla våra lag. Vi ska fokusera på att göra våra egna lopp och ha kontrollen över vår egen orientering genom alla sträckor och alla lagen."
4. "IFK Lidingö, IFK Göteborg och GMOK. Jag anser att det är de tre lagen som påverkas minst vid eventuella sena återbud och de har den klart största bredden inom dameliten i dag. Andra lag har såklart chansen men många av dem är för beroende av att alla kommer till start."

Fredrik Löwegren, IFK Göteborg
1) "Inga löpare har lämnat, men några har tillkommit så vi kommer än starkare till årets Tiomila. På damsidan är norska juniorlandslagstjejen Victoria H Björnstad och schweiziska landslagslöperskan Deborah Stadler nya. På Tiomila förra året var inte heller danska landslagstjejen Miri T Ödum tillgänglig."
2) "Den viktigaste förberedelsen sker i vardagen, där vi vecka efter vecka tränar och är tillsammans. I stort sett alla våra förstalagsaktuella löpare bor i Göteborg vilket skapar en unik trygghet och tillförlit till varandra. Vi kommer att ha två läger på plats nere i Skåne för att få erfarenhet av terrängen och på hemmaplan har vi under vintern kört många natträningar som nattcuper och nattkorridorer. Vi har även haft samlingar där vi pratar om gruppens betydelse för prestationen, om hur vi springer stafett och om den terräng som väntar i år."
3) "Damerna var tvåa ifjol och självklart finns drömmen och målsättningen att även vinna Tiomila på damsidan. Om det blir 2019 eller inom några år får vi se, vi kan bara fokusera på vår prestation. Gör vi vad vi vet att vi kan, är vi med och slåss om det."
4) "IFK Göteborg; jämnt och starkt lag utan svagheter. Stora Tuna; med Tove i laget är de alltid en segeraspirant! Om Tove har dagen plockar hon många minuter på sista sträckan. GMOK; några nya löpare till i år, löpare med erfarenhet av terrängtypen och en väldigt stark Lina Strand på sista sträckan."

Björn Wrahme, IFK Mora OK
1) "På damsidan är truppen förstärkt med Tereza Janosikova och Sara Kindlund. Tyvärr har Katarina Svahn valt att byta klubb, ett tungt avbräck. I övrigt samma trupp som förra året."
2) "Vi har på grund av avståndet till Skåne valt att träna mycket på hemmaplan samt haft två läger utomlands för att komma i bra stämning. Vi kommer även genomföra ett långt VM-läger i Norge innan vårt fokus riktas på allvar mot Tiomila under påsk. Då kör vi flera race i relevant terräng och stannar hela veckan fram till att det är dags."
3) "Damernas förstalag siktar på topp-10. Andralaget ska vara topp-fem bland andralagen."
4) "Tuna, Alfta och Pan Århus. De har de klart bästa avslutarna och bra lag givetvis."

***

TIOMILAKAVLEN

Viktor Stensson, Göteborg Majorna OK
1) "Arnaud Perrin, Johan Olsson, Axel Halvarsson, Kevin Ståhl har anslutit och Andreas Johansson är tillbaka efter 1,5 års skadefrånvaro."
2) "Förutom ’vanlig träning’ har vi haft två läger i Hässleholm/Skåne och kommer också att ha en pre-camp i Skåne innan Tiomila."
3) "Tio lopp i varje lag som följer den plan som vi gemensamt jobbat fram under vintern."
4) "IFK Göteborg, Tyrving och KooVee."

Staffan Eriksson, Stora Tuna
1) "Erik Liljequist är ny, övriga är samma som tidigare år. Ett år äldre = ett år vassare och ett år starkare!"
2) "Träning på hemmaplan. Utlandsläger. Ett läger i Skåne i samband med natt-SM. Ett läger över påsk på närmare plats."
3) "Målet är att genomföra tio säkra och stabila lopp utifrån att beteendet i skogen ska vara detsamma som alltid. Fysiskt så ska alla i laget vara utvilade och toppade. Tuffhet, offensivlusta, harmoni och glädje är ledorden."
4) "IFK Göteborg, KooVee och Halden. Klubbar med bred trupp och stabil organisation är de som ofta lyckas bäst på Tiomila."

Raimo Arvola, KooVee
1) "Inga större förändringar."
2) "Jag tycker att vi är bra förberedda, förhoppningsvis så bra som ett utländskt lag kan vara."
3) "En framgångsrik tävling, mer stabilt än tidigare år".
4) "De bästa lagen, som vanligt. Jag tror inte att det blir några överraskningar jämfört med fjolåret. De bästa lagen är så starka att det är svårt för något annat lag att skrälla."

Albin Ridefelt, OK Linné
1) "Två nya unga killar i form av Sixten Hillerhag och Albin Bergqvist. Sedan är Oskar Sjöberg tillbaka från skada. Inga tappade löpare."
2) "Kontinuerliga natt-träningar genom hela vintern och ett Tiomilaläger i slutet av mars."
3) "Solida prestationer och att förhoppningsvis förbättra de senaste två årens placering."
4) "IFK Göteborg, Tampereen Pyrintö och Koovee."

Robert Larsson, IFK Lidingö SOK
1) "På herrsidan är vi inne i ett generationsskiftet och det medför att flera äldre löpare som flyttat från Stockholm också valt att byta klubb. Vi ser det dock som en chans för våra löpare som skolats in i andralaget tidigare nu har chansen att ta en plats i första laget. Vi har också ett antal egna juniorer som nu är med och slåss om platserna, samt att William Gardner, Jan Bendák, Nathan Lawson, Paul Pruzina, Simon Navratil och Zac Hudd har anslutit."
2) "Vinterns fokus har liksom tidigare år legat på att träna på att springa stafett. I och med att Johan Runesson kommit in som tränare i klubben så har vi tagit detta ytterligare en nivå. Vi har lagt en hel del tid på att bekanta oss med förutsättningarna som vi ska möta i Skåne och känner oss väl förberedda och trygga."
3) "Målet är att vi ska klara av att följa den plan vi gemensamt har jobbat fram för genomförandet, och att alla löpare ska känna självförtroende att klara av att utföra det. Gör vi det så kommer vi placeringsmässigt vara bättre än 2018."
4) "Kamraterna från Göteborg har en otroligt stark trupp och också erfarenhet av att vinna. OK Linné har varit med och kämpat för att ta segern och borde få ordning på genomförandet i år. Sedan får jag säga TP så Johan gör ett snyggt avslut i klubben. Vem av dem som vinner avgörs i år på sista sträckan."

Kjetil Bjørlo, Halden SK
1) Löpare som anslutit är: Olav Lundanes, Paimon Rasti, Jesse Laukkarinen, Paimon Rasti, Adrien Delenne, Linköpings OK, Csaba Gerber, Bussola OK. Ingen har lämnat men Knut Aasheim är långtidsskadad och Jan Sedivy har lagt ner elitsatsningen, han är numera headcoach i Tjeckien.
2) "Två Tiomilaträningsläger i Skåne plus precamp dagarna före tävlingen."
3) "En plats på pallen."
4) "IFK Göteborg, KooVee och Halden SK. IFK och KooVee har de starkaste laget. Halden SK är väl förberedda och har en stark avslutning."

Fredrik Löwegren, IFK Göteborg
1) "Vi har inte tappat några löpare inför i år, men har fått några nytillskott så vi kommer än starkare till årets Tiomila. Tre norska juniorstjärnor har förstärkt herrtruppen, Sebastian Daland samt juniorvärldsmästarna Kasper Fosser och Håvard Sandstad Eidsmo, som blivit senior i år."
2) Se IFK Göteborg damer.
3) "Herrarna har självklart som ambition att försvara sin seger. Vi vet att det kommer att bli svårt då de andra klubbarna gör allt de kan för att slå oss men vi fortsätter att fokusera på vår prestation och gör vi vad vi kan, vet vi att det kan räcka hela vägen ännu en gång."
4) "IFK Göteborg. Vi har sviten 1, 2, 1, 1 de senaste åren och har än starkare lag i år. Löparna har trygghet och tillit till sig själva och vet att de inte behöver göra något extra för att vara med och slåss om det. OK Linné; Växer för varje år, gruppen är intakt och är nog väldigt revanschsugna från ifjol. KooVee;  klubben vill vinna Tiomila, tror att terrängen i år passar dem bra och kan de ge Daniel Hubmann ett bra läge är de med i kampen om segern i år."

Björn Wrahme, IFK Mora OK
1) "På herrsidan är truppen förstärkt med Mikhail Kuleshov, i övrigt samma som förra året."
2) Se IFK Mora damer.
3) "Herrarnas förstalag siktar på topp-20. Andralaget ska vara topp-fem bland andralagen."
4) "Tyrving, Tuna och IFK Göteborg. Det är tre löpstarka lag med kvalitet rakt igenom och grymma vinnarskallar som avslutare."

 

Tiomilas hemsida hittar ni all info om tävlingen! Där kommer ni även att hitta webbsändningen.

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Native