In English
Hoppa till sidans innehåll

Dubbla svenska stafettsilver

24 MAR 2019 15:58
Ryssland etta och Sverige tvåa. Det blev facit i både dam- och herrstafetten vid VM i skidorientering. För svensk del blev det ett fantastiskt mästerskap med fyra guld och fyra silver.
  • Skapad: 24 MAR 2019 15:58

I dag avslutades VM i skidorientering i Piteå. Och för svensk del blev det ytterligare pallplatser, detta i form av två silver.

I damklassen fick Sverige en tung start när Linda Lindkvist gjorde ett misstag på den första sträckan, och svenskorna växlade som femma över fem minuter från ledning. På andrasträckan gjorde Magdalena Olsson en stark insats:

- Jag var lite stressad i början av min sträcka, jag ville åka lite för fort. Det gjorde att det blev någon miss i början i den tekniska inledningen, men efter att jag kom in i åkningen så flöt det på väldigt bra, säger Olsson som förde upp Sverige till tredje plats.

På slutsträckan var det VM-drottningen Tove Alexandersson som åkte för Sverige, och hon jagade ikapp Finland.

- Jag har gjort en bra sträcka. Försökt att fokusera på orienteringen och bara åka rätt. När jag kom ikapp finländskan Salla Koskela så ramlade hon så då fick jag en lucka som jag kunde hålla hela vägen in i mål. Det var skönt att kunna plocka hem silvret, säger Alexandersson som lämnar VM i Piteå med två guld och två silver:

- Det har varit en fantastisk vecka. Det har varit kul att vara här och tävla, säger Alexandersson som nu ställer in siktet mot orienteringssäsongen där VM i Norge är det stora målet.

På herrsidan blev det ytterligare ett svenskt silver. Martin Hammarberg och Markus Lundholm gjorde stabila insatser på de två första sträckorna.

Favoriten Ryssland var i ledning från start till mål, och det var framför allt på andrasträckan som laget rann ifrån och när Erik Rost skulle ge sig ut på slutsträckan var avståndet fram till ledningen 2.46. Rost stack ut strax bakom både Norge och Finland.

- Jag hade ganska långt upp till ledande Ryssland. Jag visste att det skulle bli svårt, men jag gjorde allt jag kunde för att komma ikapp. Jag körde hårt i början, och då kom jag ifrån Norge och Finland, säger Rost som plockade in en halvminut på Ryssland, men närmare än så kom inte Sverige.

Rost kan se tillbaka på en strålande VM-vecka med två guld och ett silver.

- Mitt mål inför veckan var att ta ett individuellt guld och att vinna guld i stafetten. Så jag uppnådde ett av målen. Sen är Ryssland svårt att spöa i stafett, säger Rost.

Det svenska laget lämnar VM i Piteå med hela fyra guld och fyra silver. Noterbart är dock att Ryssland var  flitigaste medaljplockare med fem guld, ett silver och fyra brons.

 

Damer: 1) Ryssland (Alena Trapeznikova, Tatiana Oborina, Mariya Kechkina), 96.11, 2) Sverige (Linda Lindkvist, Magdalena Olsson, Tove Alexandersson), +3.14, 3) Finland (Mirka Suutari, Milka Reponen, Salla Koskela), +3.43, 4) Norge, +7.55, 5) Estland, +11.20.

Herrar: 1) Ryssland (Vladislav Kiselev, Sergey Gorlanov, Andrey Lamov), 96.30, 2) Sverige (Martin Hammarberg, Markus Lundholm, Erik Rost), +2.14, 3) Norge (Björnar Kvåle, Audun Heimdal, Lars Moholdt), +3.45, 4) Finland, +4.17, 5) Tjeckien, +11.22.

 

Medaljligan

Land                 Guld                  Silver                Brons

Ryssland          5                        1                        4

Sverige             4                        4

Norge                                         2                        1

Finland                                                                 2

Schweiz                                                                1

 

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link